Börsen faller efter stark jobbrapport

Stockholmsbörsen faller kraftigt efter beskedet att fler jobb än väntat skapades i USA under juli. Oro för tuffare amerikanska räntehöjningar skakar nu om världens marknader.

Under de senaste dagarna har Stockholmsbörsen öppnat på plus.
Under de senaste dagarna har Stockholmsbörsen öppnat på plus.

Under eftermiddagen släpptes statistiken för amerikansk sysselsättning i juli. Där framkom att 528 000 nya jobb skapats – mycket mer än de 250 000 som analytikerna trodde på.

Även arbetslösheten sjunker aningen, ner från 3,5 procent till 3,6 procent.

Anledningen till reaktionen på börsen är oron för att de höga jobbsiffrorna leder till en större räntehöjning i USA än de marknaden räknat med.

Vid 15-tiden är Stockholmsbörsen ned 1,2 procent. OMXS30 backar med 0,8 procent. Indexet tyngs av tapp för Sinch och Alfa Laval, medan Tele2 och Astra Zeneca är kvar i toppen med en plussida på runt en procent.

Ljudboksbolaget Storytel lämnade under morgonen sin kvartalsrapport, där det framgick att förlusterna efter skatter, räntor och avskrivningar uppgick till 6 miljoner kronor. Det är emellertid mycket mindre än de 19 miljoner kronor i förlust som analytikerna i snitt räknat med. Aktien är upp 8,7 procent.

Även Clas Ohlson presenterade sina delårssiffror. Där visade de en minskning av försäljningen i juli på 7 procent, vilket marknaden reagerar kraftigt negativt på. Aktien rasar med 8,4 procent.

Efter en tung vår och sommar repar sig kryptovalutorna aningen. Bitcoin är upp 1,9 procent, och Ethereum 5,4 procent.

Uppdaterad
Publicerad
Ämnen i artikeln
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget