Chadwick Boseman i rollen som T'Challa (Black Panther).
Foto: Matt Kennedy/AP/TT Nyhetsbyrån
Marvelfilmen "Black Panther" fortsätter att toppa listorna. Men varför har filmen blivit så populär? Vad är det med Black Panther som har skakat om samhället?
Filmen om superhjälten Black Panther har totalt dragit in drygt 10,89 miljarder kronor, puttat bort Titanic från tredjeplatsen av de mest sedda filmerna i USA någonsin och blivit den tionde mest sedda filmen i hela världen. Man kan minst sagt säga att filmen är en succé.
Filmen har också inneburit en helt ny nivå av representation och mångfald. På sociala medier och i media har det pratats mycket om just detta och vad filmen betyder för dagens unga. Det afrikanska, påhittade, landet Wakanda ligger helt i framkant när det gäller teknik i den moderna världen. I motsats till den bild som förföljt Afrika sedan stora delar av kontinenten koloniserades, blir det istället världsledande.
- Nu representeras kvinnor och mörkhyade mer, säger Julia Mourad, 16, från Jakobsberg. Jag tror att det får alla att känna sig lika inbjudna och lika värda.
Julia Mourad, 16, tycker att Black Panther är "women empowering".
Foto: Kajsa Lundin
Verkliga samhällsproblem
Trots att filmen är en underhållande superhjältefilm, berör handlingen politiska ämnen och tar upp verkliga, viktiga samhällsfrågor. Feminism, kolonialiseringen av Afrika, slaveriet och dess följder på svarta personers roll i samhället samt rasism är konstant en del av handlingen. Det formar de olika karaktärernas personligheter och syn på omvärlden.
Julia tycker mycket om Black Panther och vad den representerar. Genom att göra en film som denna, får alla att komma upp till samma nivå, menar hon.
- Det var inte så mycket representation förut, mörkhyade fick se upp till människor som inte har samma rötter som de, eller samma hudfärg. Nu kan de identifiera sig enklare.
Salma Nur, 20, från Örebro tycker att filmen presenterade ett helt nytt koncept, på flera nivåer.
- Generellt brukar Afrika beskrivas på ett sätt, säger hon, och det är aldrig ursprungsbefolkningen som beskriver sig själva, det är andra. Här fick de styra sina egna liv, egna val. Det var inte bara "stackars dem". De har makt och power.
Hon tycker att det hade behövts mer verkliga aspekter för att hon personligen skulle kunna relatera mycket till filmen, men att det är mäktigt att se en rollista med majoriteten svarta personer.
- Jag tror att de flesta svarta kan relatera på något sätt, säger hon. Filmen har fått så stor spridning och visar en helt ny bild av Afrika.
Melina, 16, Sofia, 16, och Jonna, 16, från Viksjö tycker också det är bra att Black Panther lyfter så viktiga frågor. Trots att det bara är Sofia som faktiskt har sett filmen, är de allihop insatta i vad filmen handlar om och vilka frågor den lyfter.
Sofia, Jonna och Melina diskuterar representation och feminism i Black Panther.
Foto: Kajsa Lundin
Hur tror ni att det känns för de som har sina rötter i Afrika att se representationen av sig själva på det här sättet?
- Jag tror det känns bra eftersom det finns så mycket historia om rasism och så sedan tidigare, säger Melina, så man blir nog glad över att veta och kunna se att 'nu är det vi som står i rampljuset och vi får också synas och höras. Och det är okej, för alla är lika mycket värda'.
Ryan Coogler, filmens regissör och medförfattare, berättar för tidningen Rolling Stone att han ville lyfta dessa frågor i Black Panther, teman kring hur det är att vara afrikan eller ha sina rötter i Afrika. När han skapade landet Wakanda inspirerades han av historier som afrikanska barn, som inte växer upp i Afrika, ofta får höra av sina föräldrar. Nämligen att det är en form av sagoland där allt är vackert och fantastiskt. Dess svåra och tragiska historia kan vara svåra att prata om med barn och därför blir historierna om Afrika motsatsen.
- Det blir ungefär som Wakanda, säger Coogler till Rolling Stone.
Danai Gurira i rollen som krigaren Okoye.
Foto: AP/TT Nyhetsbyrån
Black Panther är revolutionerande på mer än ett sätt. Kungens krigare, de bästa och duktigaste krigarna i landet, består av endast kvinnor. Kungens lillasyster är inte heller bara en prinsessa, hon är också den som är skickligast inom teknik och det är hon som utvecklar de bästa vapnen, krigsdräkterna och uppfinningarna. Trots att huvudpersonen och den viktigaste personen i filmen är en man, omges han av starka och kompetenta kvinnor på områden som ofta domineras av manliga karaktärer.
- Det här var det bästa med hela filmen, säger Salma. Att se kvinnor som kan vara starka, tekniska genier och mer än att vara en stöttande flickvän. Här är det inte bara svarta som kan relatera, utan alla kvinnor.
Hon menar också att det viktigaste med kvinnornas roller i filmen inte är att det är i just en superhjältefilm, utan att kvinnor kan relatera till och se upp till dem i det verkliga livet.
Sofia och Jonna tycker också att kvinnornas roll är mäktig.
- Det har ju aldrig varit kvinnorna som gör de stora grejerna, säger Sofia, som att kriga och det tekniska, för att de inte är bra nog. Och nu visar det att vi är bra nog.
Jonna fyller i med att kvinnor vanligtvis finns i bakgrunden i superhjältefilmer och att det knappt finns några filmer där det är kvinnorna som kämpar.
- Nu när det är tjejer som är riktigt starka som kämpar för vad de vill och sitt land så tror jag att det lyfter fram kvinnors roller i världen liksom, säger hon.
Ryan Coogler, regissören och medförfattaren till Black Panther, och hans fru Zinzi Evans på röda mattan.
Foto: Chris Pizzello/AP/TT
Coogler, berättar för Rolling Stone att hans fru inspirerat honom att ge kvinnorna i Black Panther de roller de fått.
- Min fru är en svart kvinna som är otroligt stark och smart - och ju mer jag går ur vägen för henne, desto bättre blir mitt liv.
Med denna inspiration i ryggen skapades karaktären T’Challa, Black Panther, som också förstår att han ska lämna plats för kvinnorna i sitt liv.
Julia tycker att Black Panther är ”women empowering” och att valet att ge kvinnor annars mansdominerade roller, är ett tydligt budskap.
- Nu när kvinnorna har fått mer typiska ”mansroller” visar det liksom att ’hej vi tjejer är inte hemmafruar endast, vi är inte bara sådana som ska föda barn eller blir rädda när ni drar oss i håret. Vi har kraft, vi är mäktiga, vi är starka och vi kan slåss lika bra som ni’. Det är inte bara en man’s world. Det är 2018.