Bitcoin - ”En självuppfyllande profetia”

Bitcoin går nu upp i ett värde av 30 000 dollar, vilket är det högsta uppmätta värdet sedan juni förra året. Läget pratar med expert på Bitcoin, Totte Löfström som säger att det främst beror på en anledning:

– Det blir som en självuppfyllande profetia, folk tänker att Bitcoin går upp i värde just nu och därför köper de mer Bitcoin, varpå Bitcoin ökar i värde.

Bitcoin är en kryptovaluta som går att köpa online. När ”Bitcoin går upp” så betyder det att det är dyrare att köpa Bitcoin. Det innebär att varje enskild Bitcoin du äger blir värd mer. Totte Löfström, en av Sveriges ledande kryptovaluta experter förklarar hur Bitcoinets värde gått upp och ner:

– I början när Bitcoin var nytt så gick det upp jättemycket i värde, upp till över 60 000 amerikanska dollar. Sedan sprack bubblan och priset sjönk. Länge så har värdet varierat, men nu har det stabiliserat sig igen

Framtiden för Bitcoin

Intresset för kryptovalutor har vuxit i och med inflationen, skriver nyhetskanalen CNBC. Inflation sker när för mycket pengar finns i omlopp och pengarna förlorar i värde. Det finns ett tak för hur många bitcoins som kan cirkulera, 21 miljoner. Det innebär att kryptovalutan i teorin har ett bättre skydd mot inflation än vanliga valutor.

Löfström säger att det är svårt att säga hur framtiden för Bitcoin ser ut på kort sikt men att långsiktiga investeringar enligt hans mening kommer löna sig.

– På lång sikt så tror jag att priset kommer gå upp, säger Löfström.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget