Besvär med hormonella preventivmedel – du är inte ensam
Publicerad
Hösten 2019 satte Rebecka Jacobson, 19, in sin hormonspiral. Hon förklarar hur insättningen var en av de värsta smärtor hon har upplevt. Problem i form av smärta, humörsvängningar, viktuppgång och många andra besvär är vanliga bland kvinnor.
Bilden till vänster föreställer Rebecka Jacobson innan hon tog ut sin hormonspiral. Bilden till höger är efter hon tog ut sin hormonspiral.
Foto: Rebecka Jacobson
”Jag har aldrig lidit av finnar på det sättet”
Ungefär ett halvår efter spiralinsättningen började Rebecka Jacobson upptäcka prickar i sitt ansikte. Prickarna var irriterade och växte sig allt större.
– Jag har aldrig lidit av finnar på det sättet. Sen så blev det bara värre och värre. Det kändes konstigt att få finnar under sommaren, eftersom det är då man brukar ha som minst finnar.
På hösten, ett år efter insättningen hade hon fått akne. Det hade utvecklats till stora röda märken som konstant gjorde ont. Hon tänkte att hennes problem kunde vara hormonspiralens fel och vände sig därför till vården. Rebecka Jacobson blev tillsagd att det absolut inte kunde vara hormonspiralen, utan att hennes problem måste berott på någonting annat. Hon började testa ett flertal olika krämer och tvålar och fick även receptbelagda krämer mot akne. Ingenting hjälpte.
– Jag tänkte att det kanske var jag som hade slarvat med hudvården. Men sen så ringde jag en hudläkare via videosamtal. Han frågade mig om jag gick på preventivmedel och jag svarade att jag hade en hormonspiral. Han svarade att jag skulle ta ut den nu om jag inte ville ha fler finnar.
När Rebecka hade spiral.
Foto: Rebecka Jacobson
Rebecka Jacobson tog därefter ut sin hormonspiral och hon beskriver hur det gjorde ännu ondare än när hon satte in den. Hon förklarade att hon gick och spände sig, eftersom hon visste hur ont det gjorde att stoppa in den. Nu har det gått fyra månader sedan hon tog ut den och hon har endast ärr från finnarna kvar.
Therese Zetterqvist Eriksson, barnmorska på webbplatsen UMO.se, förklarar att det inte finns något preventivmedel som passar alla. Därför kan det vara svårt att hitta rätt preventivmedel första gången man testar. Då riskerar det att vissa får en negativ upplevelse av sina preventivmedel, menar hon. Therese Zetterqvist Eriksson förklarar att vissa preventivmedel oftare ger akne än andra och just spiral är en av dessa. Hon berättar att det finns flera andra preventivmedel som kan användas istället om problem med akne uppstår.
Idag använder Rebecka Jacobson p-piller och tycker att det känns bra.
”Jag var glad ena sekunden, men det kunde vända lika snabbt”
Anna Jönsson, 19, har också haft en besvärlig upplevelse med sina preventivmedel. Hon har haft både p-piller och hormonspiral. Likt Rebecka Jacobson upplevde hon att p-pillren gav henne enorma humörsvängningar.
– Jag var glad ena sekunden, men det kunde vända lika snabbt, säger Anna Jönsson.
Anna Jönsson berättar också hur hon var hungrig hela tiden och gick därför upp mycket i vikt. När hon hade hormonspiralen förändrades hennes flytningar och mens, de blev illaluktande och menssmärtorna ökade. Däremot upplevde hon att hon kände igen sig själv mycket mer. Hennes humör var mer jämt.
En karta med p-piller.
Foto: Louise Cederholm
Therese Zetterqvist Eriksson förklarar att hormonspiral är det hormonella skyddet som innehåller lägst mängd hormoner, vilket gör att den inte brukar skapa lika stora humörsvängningar. Den innehåller endast ett hormon i mycket låg dos.
Anna Jönssons har haft problem med finnar väldigt länge och uppger att de preventivmedel hon har fått har hjälpt henne väldigt mycket ur den synpunkten. Idag använder Anna Jönsson p-piller som ska hjälpa henne att motverka finnar.
”Jag testade fem olika märken på två år och inget fungerade för mig”
Cornelia Brännström, 19, fick testa ett flertal preventivmedel innan hon hittade rätt. Även för Brännström var det första preventivmedlet hon testade p-piller.
– Jag fick enorma humörsvängningar och var väldigt känslig. Jag hade låg sexlust och var ganska lättirriterad. På två år testade jag fem olika märken men inget av dem fungerade för mig. Jag kände inte igen mig själv.
Hon var tydlig med att hon inte mådde bra av de p-piller hon fick. Cornelia Brännström testade även minipiller, men inget verkade fungera bra. Efter två år av att försöka hitta rätt p-piller gav hon upp. Cornelia Brännström insåg att hennes kropp inte mådde bra av så mycket hormoner. Då vände hon sig istället till så kallade p-appar.
Cornelia använder sin p-app.
Foto: Cornelia Brännström
Vad är en p-app?
”P-appar och p-datorer är ett hjälpmedel för att försöka räkna ut när det är som störst risk att bli gravid. För att inte bli gravid under de dagar då appen visar att det är risk för graviditet behöver ni använda ett annat skydd, till exempel kondom. P-appar och p-datorer kan funka på olika sätt. Vissa utgår från den kroppstemperatur du har när du vaknar. Du mäter själv din temperatur och fyller i resultatet i appen eller datorn. För att kunna mäta temperaturen på detta sätt måste du ha en termometer med två decimaler.”, skriver UMO.se.
Visa Dölj
Cornelia Brännström hittade efter många försök rätt och använder fortfarande denna metod.
”Det finns alltid något för alla”
Therese Zetterqvist Eriksson förklarar att mycket handlar om erfarenhet och kunskap hos den som skriver ut och ger rådgivning om preventivmedel. Det är viktigt att veta vad de olika preventivmedlen innehåller.
– Ofta handlar det om att den som har skrivit ut preventivmedlet inte har gett tillräckligt med information, eller att personen inte kommer ihåg att barnmorskan har sagt det. Med rätt grundinformation, tror jag att man kan undvika de största problemen, säger hon.
Hon berättar att det finns några personer som avråds från preventivmedel som innehåller östrogen.
– Du kan till exempel inte använda p-piller, p-ring eller p-plåster om du själv eller en förälder eller syskon har haft blodpropp, säger hon.
Hon förklarar att det är många saker som analyseras när hon rekommenderar ett preventivmedel, såsom högt blodtryck, övervikt eller akne. Men hon påpekar att det finns något preventivmedel som passar, oavsett vem man är.
– Det är viktigt att inte ge upp för tidigt. Det finns alltid något för alla.