Benji föddes med en extra kromosom. Att ha ett riktigt jobb är viktigt för Benji det ger honom nya möjligheter. Han sparar till en husbil. Det var också därför restaurangen med samma namn startades 2019 av Benjis mamma Sussie Balsom, Benjis assistent Love Lindström och Benji Balsom själv såklart.
En idé växte och blev en annan
– Benji ville inte gå på daglig verksamhet. Det måste vara fler människor som känner så tänkte vi. Då fick vi idén att vi skulle starta Arbetskamraterna och vi skulle försöka skapa en förändring, berättar Love.
Men att driva en ideell organisation var inte rätt sak för Benji, han hade andra behov. Behov som inte heller blev sedda på daglig verksamhet, vilket är en form av sysselsättning för personer som inte anses kunna vara ute på vanliga arbetsmarknaden.
– Vi tänkte att vi startar en arbetsplats där Benji kan jobba. Restaurangen är lite av ett showroom för Arbetskamraterna. Detta är vad vi vill göra, säger Sussie och tittar på en leende Benji.
Restaurangen är nu öppen varje torsdag på Kungsholmen i Stockholm. Resterande tid håller de tre på att utveckla plattformen. Den ska bli en mellanhand för personer med intellektuella funktionsvariationer som vill hitta jobb. Den ska även fungera för företag som vill anställa en lojal grupp med nya perspektiv, anställa personer som Benji.
– Det är vi tre som gör allting och vi får bara ihop till hyran och omkostnader men det ger så mycket i det stora hela så det är verkligen värt det, berättar Sussie.
Vad är problemet?
Benji och Sussie är inte ensamma om att uppleva svårigheter med att navigera trygghetssystemet. Personer med Downs syndrom och andra intellektuella funktionsvariationer står inför flera utmaningar.
– Det är otroligt svårt för personer med Downs syndrom och andra funktionsnedsättningar att få ett vanligt jobb. Skulle man få ett är det få som vågar ta det. Det är nämligen så att om man inte skulle orka jobba fullt ut eller inte klara av det, är det svårt att få komma tillbaka till sin dagliga verksamhet. Det är också svårt att få komma tillbaka in i de trygghetssystem som finns. Då faller man många gånger ur när man får jobb, berättar Markus Petersson.
Markus Petersson är ordförande i Inre ringen, en organisation som finns för att personer med intellektuella funktionsvariationer ska få en egen röst och sina åsikter hörda.
Fler perspektiv
Daglig verksamhet är menat som ett alternativ för dem som inte kan jobba men den goda viljan når inte alltid hela vägen fram.
– Daglig verksamhet är många gånger inte anpassade till individerna och deras kunskaper. Tittar man på hur den ska utformas och vad som står så ska det erbjudas stimulans, utveckling och gemenskap. Så ser det inte ut ute i verkligheten idag. Det är klart att det finns undantag, för vissa är daglig verksamhet den bästa möjligheten men för andra är det raka motsatsen, berättar Carina Karlsson. Hon har varit styrelseledamot i riksstyrelsen för Svenska Downföreningen i 8 år. Idag är hon engagerad i föreningen.
Carina Karlsson återkommer också till behovet av att ha ett jobb.
– Att ha en sysselsättning kan vara bland det viktigaste man kan ge en person. Precis som det är för alla människor. Att få känna tillhörighet, att få en egen lön, att få känna sig självständig, det kan ge så mycket.
För att komma framåt
Trots en frustration finns många lösningar och möjligheter.
– Om vi höjer kunskapen om personer med Downs syndrom och intellektuella funktionsnedsättningar kommer vi inte att se dem som ett hinder utan personer med förmågor. Personer som kan vara med och bidra till samhället, berättar Carina Karlsson.
Kunskapsluckorna är några som även Sussie pratar om. Luckor som Arbetskamraterna jobbar för att fylla. Under tre år har deras organisation fått ett projekt bidrag som ska ge teamet möjligheten att arbeta med projektet.
– Vi försöker skapa en modell för hur en anställning kan se ut och vad som kan behövas för att den ska fungera på bästa sätt. Vi pratar ofta med företag som vill avsätta både tid och pengar men som saknar kunskap om hur det bäst ska gå till. Vi ska hjälpa företagen med till exempel bistånd på arbetsplatsen men vi ska också hjälpa de som anställs med att till exempel sjukersättning i kombination med en riktig lön.
Hoppfull om framtiden
Sussie är hoppfull om framtiden. De har ett och ett halv år kvar och plattformen är tekniskt nästan klar. När projekttiden är slut hoppas de kunna fortsätta med ideella krafter.
– Det är många som säger att de vill hjälpa till och jag vet att de menar det. Bara man får en spade i handen så gräver man. Men har man ingen spade är det svårt att hjälpa till. Jag är helt övertygad om att det här kommer funka.