BÄSTA spartipsen inför sommaren

Nu närmar sig sommaren och du kanske planerar att hänga på uteserveringar, resa bort eller handla en ny garderob. Här är de bästa spartipsen från ekonomistudenterna Amanda Barck, Noah Sjöborg och Ebba Björklund för att du ska ha råd att roa dig på sommarlovet. Plus några extra tips för ett fylligare bankkonto.

Foto: Linnéa Beijer

Amanda Barck, 18 år

 – Jag gör sparkonton med olika namn för vad jag sparar till. Om jag ska resa gör jag till exempel ett för hotell och ett för flygbiljett. Då kommer jag inte vilja ta pengar därifrån när jag ser vad det faktiskt ska gå till.

Foto: Linnéa Beijer

Noah Sjöborg, 17 år

– Mitt bästa spartips är att ha koll på rabatter och erbjudanden. Jag kollar på nätet vart jag kan hitta det billigaste i förväg och väljer att köpa saker mer sällan men kanske dyrare. Inte en chokladboll i cafeterian varje dag som blir mycket i längden till exempel.

Foto: Linnéa Beijer

Ebba Björklund, 18 år

– Jag brukar sätta upp mål för då vet man vad det är man sparar till. Det kommer vara jobbigt men värt det. Sen har jag ett sparkonto som jag för över till.

Extra tips:

Gör en BUDGET

Se efter vart dina pengar tar vägen. Då kan du enkelt känna om det är rimligt att spendera de pengarna på shopping, restaurangbesök eller andra nöjen. Se efter vad du har för inkomster, kanske är det extrajobbet och studiebidraget. När du vet hur mycket du har att röra dig med kan du sätta upp gränser för hur mycket du får spendera för att samtidigt ha pengar kvar till sparkontot.

Använd APPAR

För att enklare se till att du inte gör av med alla pengar varje månad är det bra att sätta upp ett sparkonto. I början av varje månad för du över summan du ska spara till ett separat konto som det inte är kopplat till ett kort. Om du vill vara extra säker på att du inte kan “fuska” kan du använda dig av en sparapp. Dit för du över dina sparpengar och det är inte lika lätt att bara ta från kontot när suget slår till.

JÄMFÖR innan du köper

Ett bra tips är att jämföra det du är sugen på att köpa eller göra med ditt mål med sparandet. Ännu ett kafébesök eller en onödig tröja i jämförelse med en resa till Grekland i sommar kanske gör det enklare att säga nej.

Mer från: Personligt
Mer från Läget