Barzman blev Basquiat - falska målningar ställdes ut

25 misstänkt förfalskade målningar beslagtogs av FBI under en utställning i Florida. Nu erkänner den före detta auktionsförrättaren Michael Barzman att han signerat egna tavlor med konstnären Jean-Michel Basquiats namn.

Jean-Michel Basquiats äkta målning ”Rubber”.
Jean-Michel Basquiats äkta målning ”Rubber”.

Den före dette auktionsförrättaren Michael Barzman deltog i en komplott att förfalska och sälja målningar signerade Basquiat. Tillsammans med en oidentifierad medbrottsling - ”J.F” - ska de ha skapat förfalskningarna själva, sålt dem på Ebay som original och delat på vinsten. Barzman erkänner att de tillsammans förfalskat upp emot 30 olika verk. Nu riskerar han fem års fängelse.

Hjältar och monster

Vid ett konstmuseum i Floridas utställning ”Hjältar och monster” hängdes 25 av de fabricerade tavlorna upp. Utställningen skulle inkludera originalverk gjorda 1982 under Basquiats tid i Venice Beach, Los Angeles. Alla verk beslagtogs av FBI efter att det uppkommit tveksamheter kring deras äkthet.

Målningen ”Man from Naples” visad på en utställning i Shanghai, Kina
Målningen ”Man from Naples” visad på en utställning i Shanghai, Kina

Konstförfalskning

Att tillskriva en målning eller konstverk ett annat, ofta känt namn, är ett förfalskningsbrott. Om man sedan säljer verket kan man också åtalas för bedrägeri.

- Om det är en konstnär som Basquiat, vars målningar kostar miljontals kronor, så kan det vara lockande för vissa att försöka förfalska dem, säger Johanna Malm, specialist i samtidskonst på Stockholms auktionsverk till Läget.

Men det är svårt - tveksamma verk utsätts för en grundlig undersökning.

- Utifrån vår kunskap gör vi en bedömning om en målning ser ut att stämma med hur det brukar se ut, om signaturen stämmer, om målningen ser ut att vara rätt utifrån tidsperioden den uppges vara ifrån. Om det är en jättestor och känd konstnär kan det finnas ett register över alla konstverk som den konstnären har gjort, säger Johanna Malm.

Jean-Michel Basquiat och Andy Warhol, poserar framför sina delade verk, 1985
Jean-Michel Basquiat och Andy Warhol, poserar framför sina delade verk, 1985
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget