Barnbok om självmord - med både sorg och humor

Författaren Jenny Jägerfäld skriver ofta om svåra ämnen, skuld, smärta, skam och katastrofer, men med en glimt i ögat.
Författaren Jenny Jägerfäld skriver ofta om svåra ämnen, skuld, smärta, skam och katastrofer, men med en glimt i ögat.

Jenny Jägerfeld är författare och psykolog, och blandar ljus och mörker i “Comedy queen”, en bok om tolvåriga Sasha vars mamma tagit sitt liv.

Sasha har har skrivit en lista som hon följer slaviskt för att överleva:

1. Klipp av allt hår. 2. Försök inte ta hand om nåt som lever. 3. Läs inga böcker. 4. Ha bara färgglada kläder. 5. Tänk inte för mycket (helst inte alls). 6. Undvik promenader. Undvik skogen. 7. Bli comedy queen.

Om Sasha kan bli en comedy queen, någon som får andra att skratta, kanske hon slipper det där andra; sorgen och tårarna efter mamma, som inte finns längre. Boken kom till efter en period i Jenny Jägerfelds liv när flera närstående till henne hade dött:

– Då började jag tänka på hur man ändå måste gå upp varje morgon och klara av allt. Och så funderade jag mycket på hur det blir för ett barn om det allra värsta har hänt, när man måste gå till skolan och göra alla de här sakerna samtidigt som den andre föräldern också är i sorg, säger hon och fortsätter:

– Sasha använder sin lista för att hålla sorgen ifrån sig. En del klasskompisar tycker att hon är konstig, medan vuxna oroar sig för att det inte märks att hon är ledsen. Bästa kompisen Mörten tröstar bara genom att finnas i närheten och psykologen Linn på BUP är ett vuxenstöd — men drömmen om att bli ståuppare och kaninerna i Aspuddsparken är också livlinor.

Jenny Jägerfeld utgår ofta från sig själv när hon skriver. Precis som huvudkaraktären i hennes vuxenroman “Blixtra, spraka, blända!” har hon en adhd-diagnos, och båda använder sig ibland av medicinen Attentin när de skriver. Jägerfeld fick inte diagnosen förrän hon var 42 år. Det var efter en period när hon tackat ja till alldeles för mycket och hade sån migrän att hon blev “typ blind”.

– Jag har alltid tänkt att jag har adhd-drag. Jag är impulsiv och rastlös, men tyckte inte att jag hade så svårt att koncentrera mig. Men å andra sidan gör jag bara saker jag är intresserad av. Nu när jag tar adhd-medicin märker jag att det blir en jättestor skillnad på framför allt skrivandet.

Med Attentin kan hon skriva längre stunder, tidigare klarade hon bara två timmar i sträck innan hon behövde göra något annat. Men hon är själv kluven till att allt fler får diagnoser, och tycker att det bästa vore att skapa ett samhälle som fungerar för alla.

“Blixtra, spraka, blända!” Är precis som “Comedy queen” både en tung och rolig bok, och det är med avsikt:

– Min tanke har varit att just när man är mitt inne i skrattet ska man få en smäll i magen. Och tvärtom, när strupen snörs åt av allvar och man tycker att det är jättejobbigt, då ska man skratta mitt i gråten, säger Jenny Jägerfeld.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget