Bara vit medelklass får gifta sig i år

Snart släpps en ny säsong av ”Gift vid första ögonkastet” på SVT. Men efter att deltagarna presenterats får programmet kritik för att vara för vitt och homogent.  ”Behöver bli bättre”, säger SVT.

Alla årets deltagare i ”Gift vid första ögonkastet” är vit medelklass.
Alla årets deltagare i ”Gift vid första ögonkastet” är vit medelklass.

Den 10 april släpps nya säsongen av ”Gift vid första ögonkastet”. Realityprogrammet går ut på att psykologer och sexologer matchat ihop åtta singlar till fyra par. Tittarna får följa hur deras relationer utvecklas, och om de klarar av att vara gifta utan att ha träffat varandra innan.

Men deltagarna i årets upplaga får folk att reagera

Stina, Lina, Fredrik, August, Caroline, Alexander, Arvid och Ida, heter de som ska gifta sig.

”Bländade vitt!” , skriver en användare i en kommentar på Instagram.

En annan skriver:

”Så vitt att snön utanför ser mörk ut”

Livsöden går före

Projektledaren för programmet, Kristin Bleckberg, skriver via en presskontakt till Aftonbladet att de alltid kommer prioritera ”bästa möjliga matchning”.

SVT har samma argument.

”För individerna som medverkar handlar det ju om ett faktiskt giftermål och då måste vi försöka hitta den optimala matchningen snarare än att välja enskilda medverkande som av olika anledningar passar produktionen”, menar Christina Hill, SVT Göteborgs programchef.

SVT är glada över årets säsong.
SVT är glada över årets säsong.

SVT är medvetna om bristen

Christina Hill menar att kritiken är relevant och korrekt – de behöver bli bättre. Men att inte publicera programmen på grund av kritiken var aldrig uppe för diskussion, menar hon.

”Vi är jätteglada över årets säsong även om vi hade önskat ett bredare spann av medverkande, både i år och många tidigare år”, skriver hon.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget