Bakom kulisserna på Gift vid första ögonkastet

Bakom kulisserna på Gift vid första ögonkastet. Foto: Privat

Främlingar som gifter sig med varandra och sedan ska försöka lära känna varandra. Men vad händer bakom kulisserna? Läget träffade fotografen Siri Pårup.

– Man känner sig som tredje hjulet ibland, säger hon.

I SVT:s program Gift vid första ögonkastet träffas paren första gången vid altaret, sedan lever de som ett gift par i en månad samtidigt som de lär känna varandra. I slutet får de välja om de ska skilja sig eller fortsätta vara gifta.

Under fyra veckor har fotografen Siri Pårup varit en fluga på väggen hemma hos Märtha och Axel. Hon har följt deras upp- och nedgångar och dokumenterat deras relation när det lärt känna varandra. Alltid beredd att avbryta en ledig dag för att rycka ut med kameran i högsta hugg ifall något stort hänt i deras relation.

”Råstelt”

Precis efter vigseln får paret vara ensamma med varandra för första gången, medan deras anhöriga väntar på att få skåla med dem. Siri berättar att stämningen mellan paret då är ”råstel”. Märtha säger ingenting, Axel blir påverkad av det och Siri själv glömmer nästan bort att filma.
Hon tar dem åt sidan för att göra enskilda intervjuer. Siri märker att Märtha är väldigt tyst och är hon stänger av kameran kommer det fram:

– Då börjar hon gråta och säger såhär “jag vill inte va med”. Men då tror jag att jag fick lite så här instinkt, eller vad heter det, att man vill rädda en situation, säger Siri Pårup.

Under förberedelserna har Siri hunnit lära känna både Märtha och Axel, var för sig. Därför peppar hon Märtha att ge Axel en chans. Så att hon ska få se vilken bra person han är.

Sagt och gjort: Märtha torkar tårarna och går tillbaka till sin bröllopsfest. Och när Siri senare under kvällen gör en ny intervju med Märtha så har hon svängt i sin uppfattning.

– Då är hon såhär: “Åh Siri jag tar tillbaka, jag dömde alldeles för snabbt. Det kanske kan bli bra det här”, säger Siri.

– Jag tycker inte att jag manipulerar henne, så hade jag gjort i verkliga livet också. Jag säger vad jag tycker, fortsätter hon.

Bild från inspelningen av Gift vid första ögonkastet.
Bild från inspelningen av Gift vid första ögonkastet.

Fotografens förtjänst?

Eftersom att Siri hela tiden gör enskilda intervjuer med Axel och Märtha har hon stenkoll på vad de brottas med – men inte säger till varandra. Det gör att hon ibland blir en aktiv part i parets utveckling.

Till exempel om både Märta och Axel har tagit upp maktstrukturer när de pratat enskilt med Siri så kan hon styra dem till det ämnet när de är tillsammans alla tre.

– Då kan jag säga: “Men den här situationen idag, tyckte inte ni att den tog upp en situation där det handlar om makt?”, säger Siri.

Skulle du beskriva att du är en slags amor eller parterapeut?

– Ja, man blir lite så faktiskt, säger Siri Pårup.

Så hur stor roll spelar fotografen i Gift vid första ögonkastet-parens relation? Kanske mer än vad tittarna tror.

– Det blir så grötigt allting, för man är så tajt med varandra. Så man känner ju sig som tredje hjulet ibland, säger Siri Pårup.

Det är nästan lite queert det här, lite uppluckring av relationsnormer?

– Ja, exakt!

Dokumentärfilmfotografen Siri Pårup har jobbat med tv-progammet Gift vid första ögonkastet.
Dokumentärfilmfotografen Siri Pårup har jobbat med tv-progammet Gift vid första ögonkastet.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget