Bäddat för politik när Israel vinner Eurovision

Netta firar segern av Eurovision Song Contest.
Netta firar segern av Eurovision Song Contest.

Netta tog Israel hela vägen till seger i Eurovision Song Contest med låten ”Toy”. Det bäddar för en politisk tävling nästa år.

Sverige fick fina poäng från jurygrupperna men slutade på en sjundeplats efter att tittarna sagt sitt. Netta Barzilai och Irsael lyckades ta sig hela vägen till förstaplatsen.

Trots att låten ”Toy” var en stor förhandsfavorit trodde många kommentatorer att den inte skulle vinna eftersom Israel är ett politiskt kontroversiellt land som länge varit i konflikt med Palestina.

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Institutionen för globala studier vid Göteborgs universitet, kommenterar Israels seger:

– Det säger nog en del om att Eurovision inte alltid är så politiskt som vi tror, säger hon till TT.

“Netta, du har fört stor ära till den Israeliska staten”

Även om politik inte alltid påverkar hur publiken och jurygrupperna röstar i tävlingen så kan Israels seger påverka det politiska läget.

– För den israeliska regeringen, som har flytten av den amerikanska ambassaden, demonstrationerna i Gaza och situationen i Syrien och Iran att hantera, kommer det lämpligt att blickarna vänds mot någonting annat, säger Isabell Schierenbeck till TT.

Vinsten betyder mycket för Israel och premiärministern Benjamin Nethanyahu skriver “Netta, du har fört stor ära till den Israeliska staten” i ett uttalande på Facebook.

"Nästa år i Jerusalem"

Premiärministern skriver också "Nästa år i Jerusalem" och slår på så vis fast att Israel kommer hålla tävlingen i Jerusalem.

– De markerar om och om igen att Jerusalem är huvudstad och det är inget snack om saken, säger Isabell Schierenbeck till TT.

Israel som land och vilken stad som är huvudstad i landet är något som är orsak till stora konflikter. Därför ser vissa Nethanyahus uttalande som politiskt laddat.

Politik i snacket kring tävlingen

Sveriges Radios kommentator Carolina Norén var med när Israel arrangerade Eurovision senaste gången 1999. Då märktes politiken en hel del i försnacket och hon tror det kommer bli likadant nästa år.

– Politiken kommer säkert att märkas av i snacket kring, men det brukar sällan märkas av så mycket i arenan, säger Norén till TT.

Läs mer om konflikten i Israel och Palestina här!

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget