Avanzas sparekonom: “De hade ingen rätt att kräva det de krävde”

FONDSPARANDE. Foto: Henrik Montgomery/TT

Avanza är en bank som hjälper dig som privatperson att spara och spela på börsen. Men förra året fick Avanza runt 500 anmälningar till konsumentverket för bland annat något som heter ”oskäliga avtalsvillkor.” Läget har undersökt varför.

Under förra året började folk köpa så kallade meme-aktier, det vill säga aktier man köpt som ett skämt eller på grund av en internettrend. En av dessa var aktier från företaget Gamestop.

Enligt flera anmälningar till konsumentverket uppstod det ilska och missnöje eftersom Avanza inte kunde erbjuda en röst på bolagsstämman till dessa aktier från den amerikanska börsen, vilket anmälarna tyckte var kränkande. Avanza lyssnade på klagomålen och ändrade så att man just i detta fall fick rösta.

I anmälning uppkom frågan om aktieägarna ens äger sina aktier eller om Avanza använder något som heter Contract for difference. Detta är inte illegalt i sig, men det hade varit ett så kallat ”oskäligt avtalsvillkor” eftersom Avanza menar att de inte håller på med contract for difference.

Men det Avanza gör för att du som privatperson ska kunna köpa aktier på en marknad utanför EU är att de anlitar en depåbank som håller aktierna åt dig. Alltså är det du som äger aktierna, du som får avkastning men själva aktierna ligger på ett konto hos en annan bank.

Konsumentverket har inget öppet ärende om Avanza i nuläget, även om anmälningar tillkommer ungefär två gånger i månaden.

Hur är det för spararna?

Oskar Larsson är en 28-årig student som på sin fritid sparar på börsen. När det gäller användandet av depåbankerna är han avvaktande kritisk.

— Man vet liksom inte vad som kommer hända om depåbanken går i konkurs, oavsett om aktien står i ens eget namn eller någon annans, menar han.

Oskar Larsson har dock en övergripande positiv syn av Avanza som ett företag och nätmäklare. Det är den nätmäklaren som han använder oftast. När det gäller att spela på börsen tycker han att man ska vara försiktig innan, speciellt som ungdom.

— Det viktiga är att man ser helheten, till exempel att inte bara se aktiekursen de senaste två åren utan hela tiden företaget varit aktivt, säger han.

Att bli rik på börsen

Avanzas sparekonom Nicklas Andersson menar att ungdomar idag har bättre koll på börsen än innan. Han tycker dessutom att det som hände med Gamestop var ett undantagsfall och som en obehaglig mob där det uppstod masshysteri.

— De hade ingen rätt att kräva det de krävde. Börsen är ingen lekstuga. De ville vara med i en rörelse som David mot Goliat. Men vi kan samtidigt inte förbjuda kunder att investera i en aktie som ligger på börsen, säger han till Läget.

Samtidigt så vill han ställa sig emot tanken om att man ska spela på börsen genom företaget för att bli rik. Han menar att denna felaktiga bild av Avanza finns eftersom att Avanza är så stort.

— Det här kåseriet som du lyfter kommer från kunderna. Från oss är det inte så här, när börsen är het så pratas det väldigt mycket om den och då får folk fel uppfattning, fortsätter han.

Och Avanza är ett stort företag, iallafall enligt årsredovisningen 2021, där användarna har ökat från en miljon 2020 till 1,7 miljoner förra året och med intäkter på över 300 miljoner kronor.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Ekonomi
Mer från Läget