Att ta möjligheten i möjligheternas land

Olivia Muhrbeck i rött och Gustaf Avander i vitt spelandes för sina respektive collegelag.
Olivia Muhrbeck i rött och Gustaf Avander i vitt spelandes för sina respektive collegelag.

Nytt land, nya kulturer och ett nytt språk till vardags. Tanken har säkert slagit många, att plugga på college i USA, men att göra verklighet av det är mindre vanligt. Olivia Muhrbeck, 23 och Gustaf Avander, 23 har båda gått på college i USA, här berättar de om sina erfarenheter och delar med sig av tips.

Att plugga vidare på eftergymnasial nivå har idag blivit mer av ett krav snarare än fördel för många yrken i Sverige. Enligt Statistiska centralbyrån (SCB) är det idag fler som läser högre utbildning än någonsin tidigare. De flesta väljer att läsa på universitet eller högskola i Sverige, men några väljer att kasta sig ut i det okända, flytta västerut, och testa vingarna i landet av möjligheter.

Olivia Muhrbeck är 23 år gammal från Stockholm. I juni 2015 tog hon studenten och hösten därpå tog hon sitt pick och pack och flyttade till USA, Kalifornien närmare bestämt.

Olivia som till vardags spelade fotboll på hög nivå hemma i Sverige hade börjat fundera på college under gymnasiet och bestämde sig för att chansa.

Fem månader innan hon skulle ta studenten så började hon prata med olika skolor på Skype, och till slut landade valet på Fresno State University i Fresno, Kalifornien.

– Jag valde Fresno då jag gillade den coachen mest och de erbjöd mig ett bra stipendium.

När Olivia berättar om sina första intryck från när hon anlände i Fresno blir hon lite nostalgisk, hon minns vilken kulturkrock det blev när hon först kom dit.

– Shit, jag har inte tänkt på det här på länge men nu minns jag allt så väl. Jag fattade ingenting i början, det var så mycket nytt, bara att prata engelska varje dag var en stor omställning. Jag var helt slut och somnade tidigt varje kväll, säger hon med ett skratt, och fortsätter:

– Det kändes som jag blev helt knäpp av allt nytt. Det var varmt, palmer och pooler överallt och alla i laget var så stora och starka, så kom jag där, lilla ”spillevinken” liksom. Det var en stor omställning men också väldigt kul.

Vad var det bästa med att plugga på college?

– Människorna. Jag älskar att träffa människor, och där träffade jag personer med olika bakgrund och kulturer från hela världen. Sen var allt så påkostat och lyxigt, man kände sig som ett proffs.

Vad har du för tips till den som ska eller vill läsa på college i USA?

–Kämpa igenom det första året. Det är skitkul i början, sen blir det lite av en kulturkrock men man lär sig väldigt mycket av det och efteråt är det värt det. Sök dig till något nytt och åk själv även fast det är säkert och tryggt att kanske välja en skola dit fler ska till eller där det är vanligt att många svenskar åker till, man får ut så mycket mer av att åka själv.

Gustaf Avander, 23, började också college 2015, hösten efter han tog studenten. När vi pratar är det måndag och han sitter med sin absolut sista inlämningsuppgift, imorgon tar han examen efter nästan fem års studier i USA. Nu är han redan hemma i Sverige igen som följd av coronaviruset och berättar att den sista tiden på utbildningen har varit lite märklig.

– Det har varit några online föreläsningar som har börjat vid 00:30 och slutat vid 03 tiden. Men det som är bra nu i kaoset är att vi inte haft obligatorisk närvaro på föreläsningar.

Gustaf har läst Business Management på University of South Florida som ligger i Tampa i Florida. Innan det läste han samma sak på Camden County College i New Jersey i två år.

– Jag började kolla på att plugga på college under sista terminen av gymnasiet och var sugen på att spela fotboll där. Då hittade jag en sportagentur som gav lite olika alternativ och valet föll på New Jersey. Det var en tvåårig utbildning så planen var att gå de två åren och få in en fot i college-världen och sedan söka mig vidare på meriterna från min tid där.

På frågan om han rekommenderar andra att plugga på college svarar att han gör det men att man borde tänka efter lite innan man bestämmer sig.

– Jag rekommenderar det absolut men från egen erfarenhet så ska man nog tänka igenom hur mycket man gillar USA och hur mycket man gillar att plugga. Utövar man någon sport kan fyra år vara kul, men jag blev skadad så jag kan tycka att det kanske blev lite mycket med bara plugg. Om inte annat rekommenderar jag att man kör en utbytestermin.

Vad har du för tips till den som ska eller vill plugga på college i USA?

– Det första man ska i åtanke är om man ska utöva någon sport eller ”bara” plugga. Om du bara ska plugga tycker jag man ska vara noggrann med att kolla vilken stad det är och storleken på skolan, så att det finns andra saker att göra utanför plugget. Ju större skola desto mer elever, och fler saker att göra. Ska du utöva någon sport spelar det inte så stor roll då sporten tar upp så mycket tid under college.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget