Dag tre på den nya gymnasieskolan. Oliwia Wisniewska har bett sin mentor om att få några minuter till att prata inför klassen. Med ett stärkt självförtroende har hon bestämt sig för att denna gången börja på nytt. I luften ligger ”vad-händer-om-det-blir-fel-rädslan” bland klasskamraterna. Oliwia går längst fram i rummet och säger ”Hej, jag har en synnedsättning och det är skitkul”. En avgörande presentation för hennes följande skolgång.
– Det har gett mig otroligt mycket för alla åren framöver. Man kände sig rätt så trygg och det kändes inte på samma sätt ”vad händer om det blir fel?”. Det var inget konstigt längre, säger Oliwia Wisniewska
Oliwia Wisniewska bor i Stockholm och studerar på ett musikgymnasium. Hennes klass består av en enda stor kör. Till skillnad från de tidigare skolåren har hon nu en bra relation med sina klasskamrater, vilket hon tror är tack vare introduktionen av sig själv men framförallt musiken. Samhörigheten blir annorlunda. På grund av Oliwias synnedsättning har det inte alltid varit självklart i skolvärlden.
– Oftast har man haft människor som inte vågade göra något, ”hon har en synnedsättning, jag vet inte hur jag ska göra, jag vågar inte” och då kunde det skita sig lite grann, säger Oliwia Wisniewska
Använder hjälpmedel
Oliwia Wisniewskas synnedsättning innebär att hon är blind. Enligt Synskadades Riksförbund har omkring 100 000 personer i Sverige så stora problem med synen att de är inskrivna på en syncentral. Det finns olika typer av synnedsättningar och de kan bero på olika saker, till exempelvis ögonsjukdom som starr eller att man har fått en skada på ögat. Det kan även vara medfött, som för Oliwia Wisniewska.
Sedan hon gick i förskolan har hon använt sig av punktskrift som hjälpmedel i sin vardag. Punktskrift används av synnedsatta eller blinda över hela världen och läses med fingrarna. Skriften är uppbyggd av punkter och punktskriftsceller där varje cell består av sex punkter som är upphöjda beroende på bokstav.
I skolan använder Oliwia Wisniewska sig bland annat av punkskrift på en skärm, men hon har med tiden gått över till att använda en surfplatta med voice-over och Bluetooth-tangentbord mer. Vill hon använda det ena hellre än det andra, finns det stöd för det.
– Jag vill inte att läsningen försvinner helt och hållet. Ibland när det är längre texter känns det lättare att bläddra i texten med punktskrift, då frågar jag min resursperson om han kan översätta det.