Att bo och arbeta i Europa över sommaren

Lova Rosenlöfs sommar kommer se annorlunda ut än de flestas. Hon ska nämligen bo och arbeta i Italien och Frankrike – gratis. Hon behöver inte betala för mat eller boende, men får heller inte någon lön. Hur funkar det?

Lova Rosenlöf, 19 år
Lova Rosenlöf, 19 år

Lova Rosenlöf tog studenten förra våren, och har sedan dess jobbat på café, som frisörassistent, och som vårdbiträde. Pengarna hon har tjänat har hon sparat, allt för att förverkliga sommarens dröm: att bo och arbeta i Europa. Lova ser det här som ett kul sätt att upptäcka nya kulturer, träffa nya människor och lära sig mer om hur man lever ett hållbart liv. Hon har valt att resa genom en organisation där ekologiska jordbruk erbjuder mat och husrum i utbyte mot några timmars arbete varje dag. Det upplägget är något som Lova älskar.

–Det känns så naturligt. Istället för massa pengar i vägen, säger Lova Rosenlöf.

Pengarna hon sparat behöver hon alltså inte lägga på mat eller boende, utan kan använda dem till nöjen, kläder, upplevelser, eller vad hon än kan behöva.

Idén till alltihop fick hon när hon var på klassresa i nian. Lova gick på Waldorfskola, och fick åka till en liten gård i Toscana med sina klasskompisar. Väl där fick eleverna hjälpa till tre timmar om dagen på gården. Uppgifterna inkluderade att plocka oliver, hjälpa till att laga mat, och mata kossor. Intrycken av resan färgade Lova starkt. Förutom arbetet under resan har hon ingen tidigare erfarenhet av jordbruk, men det är heller inget som krävs för sommarens resa. Gårdens ägare instruerar volontärerna i de arbetsuppgifter de ska utföra. Hennes föräldrar är både oroade och glada för hennes skull, men framför allt stöttande.

–Pappa tycker det är underbart, han tycker man ska uppleva så mycket man kan, säger Lova Rosenlöf.

Vindruvsskördning i Italien
Vindruvsskördning i Italien

Kolla upp organisationen

Även kompisarna är upprymda. En av dem undrade rent av om hon kunde följa med på resan, eftersom det lät så kul, berättar Lova. Hon betonar dock att man alltid noga ska kolla upp den organisation man tänkt resa med. Läs in dig på allt: vad förväntas av dig? Vad erbjuder organisationen? Vilka krav finns, är dessa rimliga? Pratar de engelska, eller behöver du kunna språket? Läs också noga recensionerna, tipsar Lova Rosenlöf.

–Är det en enda dålig recension så ska man inte åka dit, säger hon.

Självklart kan man ändå inte veta säkert förrän man kommit dit, menar Lova. Även fast hon ser fram emot resan finns det saker som kan oroa henne. Gården kanske inte är så trevlig som den verkar, de kanske tvingar volontärerna att arbeta 12 timmar i sträck, eller så är de helt galna. Det kan man aldrig veta säkert, säger Lova Rosenlöf. Hon känner ändå att hon noga kollat upp både organsationen och de gårdar hon är intresserad av. Att hon kommer resa inom EU känns också betryggande. Så att det är nära till Sverige om hon skulle vilja åka hem. Lova känner dessutom en grundtrygghet i sig själv som hon har nytta av den här sommaren.

–Man får åka ned med skinn på näsan och veta var man går nånstans, säger hon.

Lovas bästa tips

Lovas bästa tips till den som är sugen på att göra något liknande är att börja med att fundera på vad just du kan erbjuda andra. Hon rekommenderar också att göra din första stora resa med ett syfte, och att resa med en pålitlig organisation. Det ger en ökad trygghet och visar att det faktiskt inte behöver vara så svårt att göra en längre resa, på egen hand.

–Det är inte så läskigt, man måste ta första klivet och bara göra det, säger Lova Rosenlöf.

Efter tiden i Italien kommer Lova att tillbringa tre veckor i Frankrike, med samma organisation, och med en kompis. Att resa tillsammans med en vän är också ett sätt att öka tryggheten för den som känner sig osäker på att resa själv.

Upptäcka världen

I början av juli bär det av för Lova. Hon har inget fast datum då hon måste vara tillbaka, vilket ger henne en stor flexibilitet och frihet. Det hon ser fram emot allra mest är att träffa människor och upptäcka en ny kultur.

–Det kändes som jag varit inlåst i en liten bubbla hela skolgången och nu kan jag äntligen bryta mig ut och prata med alla de här häftiga människorna som också vill upptäcka världen, säger Lova.

Men hur ser det ut med passet, då? Jodå, det har hon fixat, till och med långt innan passkaoset började, skrattar Lova.

Ämnen i artikeln
Mer från: Personligt
Mer från Läget