Kön snirklar sig lång på vägen mellan träplanket och sjön. Vissa dagar hade det säkert varit idylliskt att stå och vänta på grindöppning men idag är det mest sammanbitna ansikten under mössorna som möter en på väg mot sistaplatsen. Klockan visar 09:56 och cykelloppisen i Stockholms utkant har lockat många denna demonstrationslösa arbetarnas dag. De som svänger in bakom mig i kön känner någon i fronten som tydligen stått där nästan en timme. Fyra minuter senare tar kön ett förväntansfullt skutt framåt bara för att snabbt bromsas upp när taket på 50 personer nås inne på området. Under tålamodsprövande många ”en ut–en in” berättar Mona Nydahl, 54, att hon fått tips om loppisen av en granne.
– Jag letar efter en damcykel med fotbroms, säger hon.
Det verkar hon inte vara ensam om och snart kommer en fyndare ut med just en sådan. Blanksvart. Sju växlar verkar någon i kön se att den har. ”Fast den var alldeles för dyr.” säger någon annan. ”Den gick för tolv-tretton hundra” säger samma förståsigpåiga röst. Kön rör sig mumlande framåt.
Upp till 1 000 kronor kan Mona tänka sig att betala. Enligt prislistan på planket finns det cyklar från 200 upp till över 4 000 kronor att fynda bland.
– Jag vill inte ha en för fin cykel så den blir stulen, och så tänker jag på miljön, säger Mona när hon förklarar varför hon valt att försöka hitta en begagnad variant.
Just att inte ha alltför fina cyklar kan vara ett sätt att undgå stöldligors ögon men samtidigt stjäls många ”vrak” av någon som bara behöver ett transportmedel för stunden. År 2019 anmäldes runt 69 900 cyklar stulna enligt Brottsförebyggande rådet (Brå). Det var en ökning med sex procent från föregående år och cykelstöld är ett av de vanligaste egendomsbrotten. Samtidigt personuppklarades 250 cykelstölder, vilket bara är marginellt över noll procent. I Brå-rapporten Skolundersökning om brott 2015 framgår att drygt 15 procent av eleverna i årskurs nio hade blivit av med sin cykel minst en gång under de senaste 12 månaderna.
Andrahandsmarknaden på köp- och säljsajter är stor men kan vara besvärlig om man vill vara säker på att man inte köper stöldgods. Långt ifrån alla har ju koll på kvitton åratal efter inköp. På den här loppisen är det cyklar som rensats ut hos bostadsföreningar som säljs och likadant är det på begagnatbutiken på Södermalm som Läget besöker. Här får man både kvitto och tre månaders garanti.
Isac Wikman, 19, som jobbar deltid i butiken förklarar att när de får in cyklar så måste de meddela polisen.
– Vi skickar in ramnummer, märke, färg och varifrån den kommer. De kollar så den inte är stulen, säger han.
Precis som på loppisen finns det gott om spekulanter som trängs i affären och ett par tjejer provcyklar ivrigt olika modeller upp och ner för backen utanför. Enligt Isac är målgruppen stor. I verkstaden fixas både återvunna cyklar och sådana som ägare lämnat in för lite kärlek. Det luktar gummi.
Butiken får hela tiden in nya cyklar. Isacs kollega Mattias Karlsson vågar sig på en försiktig gissning på att de får in ett par hundra cyklar i månaden. Flest kommer via Stockholm vatten och avfalls återvinningsstationer men man hjälper också till när bostadsföreningar vill rensa ut. De cyklarna måste de förvara i minst sex månader innan de kan säljas. Detta för att ägaren ska ha möjlighet att ta tillbaka cykeln ifall den missat aviseringar och påminnelser.
Att köpa en återvunnen cykel är inte bara positivt för plånboken utan kan även vara ett miljövänligt alternativ. Enligt ett av cykelåtervinningsställenas hemsida så minskar man koldioxidavtrycket med cirka 16 kilo gentemot om man skulle köpa en ny. Det kan jämföras med Naturvårdsverkets beräkningar där en genomsnittssvensks klimatpåverkan uppskattas till ungefär nio ton per år (cirka 25 kilo per dag). Men den stora miljövinsten ligger i om man väljer cykel framför andra transportmedel.
På loppisen släpps vi till sist in bakom planket. Det är en färgglad röra av två- och trehjulingar som erbjuds i långa rader. Olikfärgade presentsnören på styrena anger prisklass. Även ett övergivet trätåglok och en blå pulka verkar vara till försäljning. En kille i orange regnjacka fingrar länge på en blå cykel med orangea hjul. Men trots färgmatchningen blir det till sist ingen affär.
Intrycket är att betydligt fler går därifrån utan cykel än med. Men efter en provtur har Mona bestämt sig för en mörkgrön skönhet. Vad priset blev får förbli en hemlighet men hon ser nöjd ut när hon säger:
– Nu ska vi ut och cykla.