Årets student blir något alldeles unikt

För att hindra framfarten av det nya coronaviruset blir ett traditionellt studentfirande en omöjlighet. Men det betyder inte nödvändigtvis att årets studenter blir utan firande, utan enbart att de behöver hitta nya sätt. Junia Mannheimer och Oona Lucia Boman Siipo funderar nu på alternativa studentfiranden.

Oona Lucia Boman Siipo har gått det estetiska programmet med inriktning bild och formgivning.
Oona Lucia Boman Siipo har gått det estetiska programmet med inriktning bild och formgivning.

När regeringen och Folkhälsomyndigheten i slutet av mars beslutade att förbjuda sammankomster med fler än 50 personer för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset blev många avgångselever fundersamma kring hur det skulle bli med studenten. Nu, drygt tre veckor senare närmar sig den stora dagen och den ovissa frågan har på flera håll i landet besvarats: det blir inget traditionellt studentfirande.

Junia Mannheimer som tar studenten från Täby Enskilda Gymnasium, utanför Stockholm, tror att det finns hopp bara man är uppfinningsrik.

– Vi försöker nu få till det så att vi kan springa ut klassvis vid olika tillfällen, alternativt skjuta upp det stora firandet till i höst.

Junias gymnasieskola har ännu inte bestämt hur studentdagen kommer bli, men både mösspåtagningen och studentskivan har ställs in.

– Det känns lite bittert, men det är bara att ta en tugga av det sura äpplet och göra det bästa av situationen. Jag tror att ett firande i höst vore roligt även det, bara vi får chans att ordentligt säga hejdå till både klassen och lärarna.

Studentdagen ska ändå uppmärksammas på något sätt. Nu slipas det på alternativa lösningar.

– Jag vill gärna göra något speciellt på själva studentdagen för att fira att allt är klart. Vi i klassen funderar exempelvis på att genomföra en alternativ skiva utomhus, med samma tema som vi planerade till den riktiga. Då kan vi ändå klä upp oss och fira. Jag tror att det kan bli jätteroligt!

Junia poängterar dessutom att det speciella läget som drabbar årets studenter är något de kommer att kunna minnas och prata om senare i livet.

– Det är sådana små men positiva saker som man får foka på, säger hon.

Junia Mannheimer tar studenten från Täby Enskilda Gymnasium efter tre år med inriktningen natur/natur.
Junia Mannheimer tar studenten från Täby Enskilda Gymnasium efter tre år med inriktningen natur/natur.

Även Oona Lucia Boman Siipo som tar studenten från De la Gardiegymnasiet i Lidköping, ser positivt på läget.

– Viktigast är ändå att att få en examen för att kunna söka vidare, fira kommer man kunna göra vid senare tillfälle, säger hon.

Oona Lucia berättar att de på hennes gymnasium förutom det traditionella studentfirandet även brukar ha en gemensam parad genom stan. Något som troligtvis inte kommer att genomföras nu.

Men för Oona Lucia känns det ändå okej att det inte blir som vanligt.

– Jag tycker att studenten är rätt så upphaussad. Visst känns det tråkigt att det vi planerat kanske inte blir av, men studentdagen är inte det viktigaste i livet. Det kommer annat att fira, senare.

Oona Lucia inväntar skolans riktlinjer innan hon planerar för sin egen del, men troligtvis blir det firande på hemmaplan med familjen.

– Ingen ställer in studentfiranden för att vara elak, det är ju för att skydda samhället. Så man får tänka på det, och göra det bästa man kan. Det blir nog bra ändå, avslutar hon.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget