Det är organisationen Sveriges museer som årligen utser Årets museum. Tidigare vinnare har bland annat varit Norrköpings stadsmuseum och Nordiska Akvarellmuseet på Tjörn i Bohuslän. I år blev vinnaren Nationalmuseum i Stockholm. Museet som återigen öppnade för allmänheten 2018 efter 4 år av renovering. I juryns motivering läggs stor vikt vid att museet har en vision om att vara en plats för alla och att en bred publik lockas till utställningarna.
Läget har besökt Nationalmuseum och intervjuat Anna Jansson som är ansvarig för donationer, partnerskap och PR. Hon är glad över vinsten och belyser vikten av att museet idag både verkar online och fysiskt.
Hur arbetar ni med att nå ut till så många som möjligt?
– Vi uppdaterar hela tiden programutbudet för att nå ut till så många som möjligt. Under pandemin har vi också försökt nå ut digitalt. det handlar inte så mycket om att nå specifika grupper utan att vara tillgängliga för alla då vi är hela Sveriges museum. Att kunna ta del av materialet även om man inte bor i StorStockholm till exempel och inte kan besöka oss fysiskt.
När det gäller ungdomar. Hur försöker ni nå ut till den målgrupp?
– Vi har till exempel börjat med TikTok vilket är kul och utmanande.
Intervjun äger rum i museets skulpturgården och den platsen har blivit extra uppmärksammad på det sociala mediet.
– Nordisk mytologi är på uppsving efter serier som exempelvis Vikings. Här inne finns de tre stora asagudarna Balder, Oden och Tor som statyer. De första filmerna vi gjorde för TikTok handlade om dessa tre.
Men ersätter ett digitalt besök ett besök på museet?
– Det är två olika saker och båda sakerna är goda nog. Vårt uppdrag är kunskapsspridning och det kan vi nu också ge hemifrån. Men man får inte bara se det digitala materialet som ett lockbete för att få hit besökare fysiskt. Man kan lära sig väldigt mycket om konst på Instagram till exempel.
Nationalmuseum anser sig dra till sig unga unga besökare. Statistik som Myndigheten för Kulturanalys tagit fram visar att coronapandemin påverkade branschen negativt och att antalet besökare kraftigt minskade. En 60 % minskning år 2020 jämfört med året innan. Däremot var andelen barn och unga som besökte museer i Sverige ungefär den samma som år 2019. Cirka 28%. Någon statistik för år 2021 har ännu inte kommit.