Andra semifinalen av Funkisfestivalen

Ikväll är det dags för Funkisfestivalens andra semifinal. På Nalen i Stockholm förbereder sig Björn Lindström och 10 andra artister från olika delar av Sverige för att tävla om en plats i den stora finalen.

Se en del av Björn Lindströms genrep inför semifinalen.
Se en del av Björn Lindströms genrep inför semifinalen.

Framför neonljus och färgglada ballonger på Nalen i Stockholm repeterar kvällens tävlande inför semifinalen av Funkisfestivalen, musiktävlingen för personer med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Från entrén leder den röda mattan in till den stora scenen där tävlingen äger rum. Ikväll är det den andra och sista semifinalen och innan dess har det varit kvaltävlingar runt om i landet. En som vunnit sin kvaltävling är 40-åriga Björn Lindström. Han tävlade i Falkenberg och ser nu fram emot att få tävla igen.

– När jag vann i Falkenberg visste jag inte vad jag skulle säga, jag blev så glad. Det ska bli jättekul att få tävla igen framför större publik, säger Björn Lindström.

Björn Lindström från Falkenberg som tävlar i kvällens semifinal.
Björn Lindström från Falkenberg som tävlar i kvällens semifinal.

Låten Björn Lindström tävlar med heter ”I miss you” och skulle egentligen hörts i förra årets tävling.

– Jag skrev den för flera år sedan och skulle tävlat med den i förra Funkisfestivalen, men då blev jag sjuk i covid och kunde inte tävla, säger Björn Lindström.

Björn Lindström under genrepet inför kvällens semifinal.
Björn Lindström under genrepet inför kvällens semifinal.

Arrangörerna av festivalen är föreningen Funkisglädje. Fram och tillbaka mellan ett greenroom med förväntansfulla artister och en scen i blinkande ljus springer Ann Epstein, del av föreningen och verksamhetschef för festivalen.

- Funkisfestivalen är en jätterolig tävling att vara del av. Det är ungefär som Melodifestivalen men vi har en orkester live på plats som kompar artisterna och de kan framföra covers eller eget material, säger Ann Epstein.

Ann Epstein, verksamhetschef för Funkisfestivalen.
Ann Epstein, verksamhetschef för Funkisfestivalen.

Semifinalen på Nalen ikväll går att se på Youtube. Sex av kvällens bidrag går vidare till finalen den 19 juni på Waterfront i Stockholm, där totalt tolv artister tävlar om vinsten.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget