Allsvenskan kan ökas från 12 lag till 14

Allsvenskans stjärnor samlades vid uppvaktsträffen
Allsvenskans stjärnor samlades vid uppvaktsträffen

Allsvenskan för damer har alltid haft 12 lag under sina 30 år. Nu har det börjat diskuteras om att öka antalet lag som får ställa upp till 14, för att hjälpa lagen bli bättre genom att de ska få spela mer matcher.

 Förbundskapten Peter Gerhardsson tog upp förslaget på upptaktsträffen inför allsvenskan.

- I herrallsvenskan har det visat sig att lag går upp från superettan och är förberedda på ett bättre sätt, då det inte är lika självklart att man åker ur, säger Gerhardsson till TT.

Gerhardsson tror att det är bra att damerna får spela matcher med tätare mellanrum, då det ger möjlighet att träna hårdare till Champions League och att fler unga talanger får chansen att spela allsvensk fotboll.

Förslaget togs upp på tränarkonferens

- Det är en fråga som har börjat diskuteras, man vill ha fler matcher. Det var därför vi gjorde om cupformatet inför i år och började med tävlingsmatcher redan i februari, säger Linda Wijkström som är generalsekreterare för Elitfotboll dam.

 Det största problemet för förslaget är hur tiden och pengarna ska gå ihop. Innan serien kan byggas ut, måste klubbarna diskutera hur de ska få ihop det både ekonomiskt och organisationsmässigt.

- Den stora frågan om kalendern handlar om att få in fler omgångar. Det kommer också bli fler vardagsmatcher och klubbarna kommer behöva större trupper, det krävs större omsättning och så vidare, fortsätter Wijkström.

Förbättring eller inte? 

Petra Johansson i Eskilstuna United tror att det kan bli en förbättring.

- Jag ser det bara som positivt om det skulle bli så. Att spela matcher är det roligaste som finns.

 Djurgårdens Julia Westerberg känner sig ambivalent till förslaget, då nivåskillanderna kan bli stora mellan lagen.

- Det är en ojämn serie i nuläget och fler lag skulle innebära ännu mer skillnader i nivån på lagen. Det finns alltid några stryklag som får ca 3poäng under hela säsongen, tyvärr.  Klart det är kul att de vill utöka damfotbollen så att fler lag kan etablera sig i damallsvenskan. Jag tror dessvärre många klubbar inte har tillräckligt med finansiellt stöd för att det ska hålla i längden.

Trots ökade nivåskillnader tror Julia ändå att det kan finnas positiva förändringar också.

- Det såklart bra och roligt att ge det ett försök eftersom jag tror att fler tjejer får chansen att visa upp sina individuella kvalitéer om de kanske inte ännu platsat i landslag.

Allsvenskan går av stapeln den 14 april.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget