Alliansen drog till skola men missade eleverna

Under tisdagen höll Alliansen presskonferens - på Sjödalsgymnasiet i Huddinge. Det som presenterades var ett förslag om att införa en tvåårig yrkesutbildning på gymnasiet. Men trots att presskonferensen hölls under skoltid fick få elever chansen att prata politik.

Dörren in till skolans frisörsalong öppnas och in tågar Alliansens fyra partiledare. Tillsammans med ett gäng fotografer och journalister hälsar de under tisdagsförmiddagen på en klass som läser frisörprogrammet.

Alliansledarna är på skolan för att presentera ett förslag om att införa en tvåårig yrkeslinje på gymnasiet. På Sjödalsgymnasiet finns förutom de högskoleförberedande programmen flera yrkesutbildningar, och innan presskonferensen ska äga rum i skolans aula passar de fyra partiledarna på att besöka två klasser som läser yrkesprogram. Men inte för att tala om förslaget de snart tänker lägga fram.

– Dockan har ju samma hårfärg som Annie, säger Jan Björklund skämtsamt till en av eleverna.

Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C), tillsammans med Tova Åstrand, 18 år och dockan vars hår liknar Annies.
Jan Björklund (L) och Annie Lööf (C), tillsammans med Tova Åstrand, 18 år och dockan vars hår liknar Annies.

Partiledarna ställer några frågor till eleverna om varför de har valt att läsa just frisörprogrammet, och vad deras framtidsvisioner är.

Fanny Lundqvist som till våren är färdig frisör berättar för Jan Björklund och Ulf Kristersson att hon är nöjd med sin utbildning.

– Får jag fråga vad skillnaden är mellan dina två borstar? frågar Ebba Busch Thor.

Kristdemokraternas partiledare berättar för Fanny att hon precis har köpt en stor rund borste som hon är lite osäker på hur hon ska använda.

Fanny Lundqvist, 18 år, tillsammans med Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M).
Fanny Lundqvist, 18 år, tillsammans med Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M).

Tåget av politiker och journalister rör sig efter tio minuter vidare, nu med siktet inställt på klassrummet där de som utbildar sig till VVS-montörer är. När partiledarna har laget ett par minuter på att småprata med elever om allt från skruvar till varför de har valt att läsa VVS-programmet, avlägsnar de sig.

Klassen blir kvar och lektionen återgår till det vanliga. Romeo Naaman som precis har fått hälsa på Annie Lööf berättar för Läget att han tycker att alla politiker borde prata mer om jämlikhet.

– Tjejer ska ha samma rättigheter i samhället som killar, och politikerna måste agera med mer praktiska lösningar. Inte bara snacka, tycker han.

Romeo Naaman, 16 (till höger) och Muzaffer Zengin, 17 får en kort pratstund med Annie Lööf (C).
Romeo Naaman, 16 (till höger) och Muzaffer Zengin, 17 får en kort pratstund med Annie Lööf (C).

När Alliansen tar plats inne i aulan är det bara journalister och lärare i publiken. Att pressskonferensen skulle hållas på Sjödalsgymnasiet bestämdes kvällen innan, och det finns ingen plan på att elever ska närvara när förslaget presenteras.

När Läget efter presskonferensen frågar Annie Lööf om varför inte några av eleverna fick chansen att ställa frågor, blir svaret att hon redan har varit runt i två klasser tillsammans med de andra och pratat med elever.

– Jag lägger väldigt mycket tid på att vara ute och träffa elever. Nu var jag ju här för en presskonferens, men under ett vanligt skolbesök så är jag i ett klassrum där eleverna får ställa frågor och där vi kan ha en dialog, säger hon.

Lööf understryker att ungdomar har många bra idéer, speciellt inom områden som rasism och miljö. Hon vill uppmuntra unga att följa henne på Instagram där hon brukar svara på följarnas frågor.

Alliansen lägger fram sitt nya förslag om en tvåårig gymnasieutbildning. Från vänster: Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M).
Alliansen lägger fram sitt nya förslag om en tvåårig gymnasieutbildning. Från vänster: Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M).

Azizah Abdurrauf som läser naturprogrammet på Sjödalsgymnasiet hade önskat att få träffa partiledarna, och för Läget berättar hon att hon är besviken på att politiker sällan talar direkt till de unga i samhället.

– Oavsett villken fråga det gäller talar politiker till de vuxna. Jag förstår inte varför, säger hon.

Azizah berättar att hon bor i Fittja, och att hon upplever att politikerna berättar en historia om hennes stadsdel som enligt henne inte stämmer överrens med verkligheten.

– Ibland låter det som att förorten är värsta krigszonen. Det är inte så. I förorten finns också konst, kultur och en gemenskap.

Hon önskar att fler politker tar sig tiden att lyssna på hennes och andra unga människors idéer, och att de åker ut och besöker Fittja oftare.

Eftersom Azizah är 16 år får hon inte rösta i höstens riksdagsval, men hon tycker inte att det är en ursäkt för politikerna att inte försöka nå ut med sin politik till henne.

– Vi är många unga, speciellt i förorten, som inte känner oss inkluderade i politiken. I debatterna på tv talar inte politikerna till oss, men sen fyller vi plötsligt 18 och då vill de ha våra röster. Hur ska man kunna välja vad man ska rösta på när ingen talar till en?

Och fortsätter:

 – Enda gången jag känner att de pratar om mig är när de pratar om underklassen eller miljonprogrammen. Men jag är inte bara det, jag är också ung. Vi unga är Sveriges framtid.

Saga Lindström är 17 år och ska rösta i riksdagsvalet i höst.
Saga Lindström är 17 år och ska rösta i riksdagsvalet i höst.

Saga Lindström får till skillnad från Azizah rösta redan i höst. För henne är det viktigt att politikerna pratar om hur vården ska kunna förbättras.

– Både när det gäller fysiska och psykiska sjukdomar, säger Saga.

Hon berättar att hon själv har lidit av psykisk ohälsa, och att hon är tacksam för den hjälp hon har fått både i skolan och av vården.

– Jag har blivit bemött väldigt bra, men utan mina föräldrars hjälp tror jag inte att jag hade fått så bra vård eftersom de har hjälpt till med att ta kontakt och sånt.

För att sedan lägga till:

– Psykisk ohälsa är nästan som en folksjukdom nu för tiden. Många unga mår dåligt utan att det syns, och om ingen upptäcker att de mår dåligt så kommer de kanske inte få samma hjälp som jag har fått.

Utöver sjukvården tycker Saga att det är viktigt att politikerna satsar på undervisning och skolmiljö. I framtiden kan hon tänka sig att bli lärare, men bara om arbetsförhållanderna ändras.

– Om politikerna kan lyckas minska på arbetsbördan, eller höja lönerna kan det absolut vara ett alternativ för mig, konstaterar hon.

Många av eleverna som Läget träffar under tisdagen vet att partiledarna har varit på besök, men har varken sett dem eller hört något om vad förslaget som har presenterats innebär.

En dryg timma efter sin ankomst har partiledarna hunnit lämna Sjödalsgymnasiet, och bilder från Alliansens unika presskonferens i en gymnasieskola har nått startsidorna på landets tidningar.

Ämnen i artikeln
Mer om: Valet 2018
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget