"Alla vill inte bli akademiker"

Alliansens partiledare presenterar nya skolpolitiska förslag på Sjödalsgymnasiet i Huddinge. Från vänster: Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M).
Alliansens partiledare presenterar nya skolpolitiska förslag på Sjödalsgymnasiet i Huddinge. Från vänster: Ebba Busch Thor (KD), Annie Lööf (C), Jan Björklund (L) och Ulf Kristersson (M).

Alliansen föreslår en ny tvåårig yrkesskola som ska vara till för de ungdomar som har haft svårt att klara grundskolan.

- Det är bättre att de får en kortare yrkesutbildning och lär sig praktiska yrken än att de bara blir utslagna, säger Liberalernas ledare Jan Björklund.

Alliansen presenterar flera förslag på förändringar i skolpolitiken som de menar kommer leda till att fler får jobb efter att de gått klart skolan. Den första punkten är att de vill inrätta en tvåårig yrkesskola som alternativ till de treåriga gymnasieprogrammen.

Enligt Jan Björklund ska den nya yrkesskolan vara helt inriktad på yrkesämnen och bara ha ett minimum av teoretiska ämnen som t ex matte, historia och samhällskunskap.

- Alla elever vill inte bli akademiker, säger han till TT.

Prövning istället för betygskrav

Drygt 17 procent av högstadieungdomarna går ut grundskolan utan att ha behörighet till gymnasiet och det är till dem Alliansen riktar sitt förslag om yrkesskola.

Det ska inte ställas några krav på att elever som söker till yrkesskolan har godkänt i alla ämnen. Istället ska elever som vill gå yrkesskolan få göra en prövning som visar om de kommer klara av utbildningen.

Yrkesskolan i sin grundform kommer inte att ge behörighet att läsa vidare på högskola eller universitet, men Alliansen vill att alla gymnasieutbildningar ska kunna erbjuda högskolebehörighet för de elever som vill få det.

Tidigare var det krav på att alla gymnasieutbildningar skulle ge högskolebehörighet, även yrkesprogrammen. Det kravet tog Alliansen bort när de satt i regeringen 2010-2014 och nu föreslår de alltså också möjligheten att välja en tvåårig skola.

De rödgröna och Alliansen tycker olika

Anna Ekström är socialdemokrat och gymnasieminister. Hon är kritisk till Alliansens förslag.

- Jag tycker att Alliansens förslag är så sorgligt eftersom det delar in elever i olika grupper i gymnasieskolan, en grupp som får läsa vidare och en grupp som förväntas inte läsa vidare, säger hon till TT.

Den rödgröna regeringen föreslår istället att alla gymnasieprogram, inklusive yrkesprogrammen ska ge högskolebehörighet men att elever som inte vill läsa de teoretiska ämnena ska kunna välja bort såna kurser.

Alliansledarna säger att de kommer att rösta nej till regeringens förslag om högskolebehörighet på alla gymnasieprogram.

Program som ger högskolebehörighet innebär också att de är längre och Kristdemokraternas ledare Ebba Busch Thor menar att det kan göra att elever blir avskräckta från att söka programmen.

Utöver den tvååriga yrkesskolan presenterar Alliansen också förslag på att utöka lärlingsutbildningarna, öka antalet yrkescollege och utveckla studie- och yrkesvägledningen.

Ämnen i artikeln
Mer om: Valet 2018
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget