5 myter om växtbaserad kost

Många står i valet och kvalet om en vegetarisk kost... Hur svårt är det egentligen?
Många står i valet och kvalet om en vegetarisk kost... Hur svårt är det egentligen?

Att en vegetarisk kost ska vara knepig är en vanlig uppfattning. Men har du koll på hur det egentligen står till? Läget listar fem vanliga myter.

-Du får inte i dig tillräckligt med protein

De nordiska näringsrekommendationerna är att 10-20 procent av kalorierna vi äter på en dag borde komma från protein. Det innebär att vi bör äta minst 50-70 gram protein per dag. Det krävs mer protein om man är aktiv och lite skillnader, men det är alltså minimum.

En köttbit på 100 gram som många menar är den främsta proteinkällan innehåller 26 gram protein. Lika stor mängd, 100 gram sojabönor, innehåller 36 gram protein, enligt USDA. Det går alltså mer än bra att få i sig tillräckligt med protein med en växtbaserad kost.

Källa: Livsmedelsverket, USDA

Mängden på bilden föreställer inte 100 gram av respektive livsmedel.
Mängden på bilden föreställer inte 100 gram av respektive livsmedel.

-Sojabönor då? Det växer ju i regnskogen.

Sojan vi får till Sverige importeras och kommer ofta från Sydamerika. Där avverkas stora mängder skog för att kunna odla just soja, och det får stora konsekvenser för miljön. När skogarna skövlas och savannen uppodlas frigörs mycket koldioxid. MEN, tre fjärdedelar av all soja som odlas och den vi använder i Sverige används som foder till djur. Den soja som används som köttsubstitut och i vegetarisk kost står alltså inte för den största miljöpåverkan.

De företag som framställer sojabaserade produkter är ofta noggranna med att se till så sojan inte har så stora miljökonsekvenser. Den bönan är därför inte odlad på skövlad regnskogsmark och inte heller genmodifierad. Det finns även ekologiska sojaprodukter som är garanterade att komma från ofta europeiska, hållbara odlingar.

Källa: Medvetenkonsumtion.se

- Man måste dricka mjölk för att få starka ben.

Det stämmer att mjölk kan bidra till en starkare benstomme, men det är inte mjölken i sig. Det är kalcium och D-vitamin som tillsammans är effektivt för att motverka exempelvis benskörhet. Kalcium och D-vitaminer finns också i massivs av växtbaserade livsmedel. Broccoli, sötmandlar, sojabönor och ruccola är exempel på mat du kan äta för att få starka ben, utan mjölk.

Källa: Bristguiden.se

För den som väljer bort komjölk finns det flera andra alternativ. Soja, mandel- och havredryck är de vanligaste.
För den som väljer bort komjölk finns det flera andra alternativ. Soja, mandel- och havredryck är de vanligaste.

-Men vadå, köttet skulle ju ändå ha slaktats!

Samma princip går att använda på flygplan. Många använder argumentet att flygplanet ändå åker till Spanien, så jag kan lika gärna åka med. Men om färre avstår flygresan kommer flygbolagen inte kunna fylla upp sina platser och minska sina turer, en vinst för miljön. Kött produceras eftersom det finns en efterfrågan. Om efterfrågan minskar, minskar också utbudet. Det innebär alltså färre äter kött kommer också mindre kött slaktas och säljas.

-Det är för dyrt att äta veganskt.

På en stor svensk matkedja kostar ett kilo svensk nötfärs 85:-. I samma affär kostar ett kilo fryst broccoli 30:-. Ett kilo kravmärkt potatis kostar 19:-. Självklart finns det dyra vegetariska alternativ på trendiga lunchställen, men i allmänhet är gröna alternativ ofta snällare för plånboken.

Andra läser just nu
Mer från: Personligt
Mer från Läget