10 bok- och pjästips för dig som vill imponera på din svensklärare

Läget tipsar om de lite mer okända böckerna och pjäserna du med läslust kan sluka - och samtidigt imponera på din lärare med.

Foto: Tea Lange

1. Mästaren och margarita av Michail Bulgakov

Den här boken är rolig, spännande och härlig. Om man vill se en humoristisk inblick i en sovjetisk tillvaro rekommenderas denna. Din lärare kommer att säga: ”Jasså den gamla boken, vad roligt att du läst den!”

2. Samlade verk av Lydia Sandgren

För dig som väntar på något, för dig som söker efter det som inte går att hitta riktigt. En bok för dig som älskar Göteborg eller vill fördjupa dig i staden. Din lärare kommer att jubla: ”Men visst är den härlig och introspektiv!”

3. Tjuvens dagbok av Jean Genet

Om du, precis som många andra, vill ha smuts och romantik och letar efter en queer-roman från mitten av 1900-talet rekommenderas denna. Inte för känsliga. Din lärare kommer helt enkelt bli imponerad…

4. Den tappre soldaten Švejks äventyr under världskriget av Jaroslav Hašek

Vill du veta saker om första världskriget? Vill du ha slagsmål och komedi? Vill du bli hänförd av en satirisk skildring av en svunnen tid? Är du inte känslig för allmänt äckel? Din lärare kommer att utbrista: ”Jag minns när jag läste den på universitetet, otrolig bok! Visste du att han dog innan han hann skriva klart den? Jasså det visste du!” Och ja, nu vet du.

5. Doktor glas av Hjalmar Söderberg

För dig som gillar boken eller filmen Gone Girl och mordpoddar: Här får du en roman som går in i en mördares hjärna. Den är kontroversiell, den är läskig, den kommer få dig att tänka på gränsen mellan människa och monster. Din lärare kommer att kolla på dig fundersamt och fråga: ”Men vad tyckte du om den?”

6. Björnen, en pjäs av Anton Tjechov

I kampen om att imponera på din lärare kommer denna alltid komma upp… I alla fall för oss på Läget! Om du vill ha en kort klassiker du kan läsa på en eftermiddag är denna enaktare ett klockrent val! Du kommer dessutom förstå varför det heter Tjechovs gun… Din lärare kommer att säga: ”Du borde läsa mer av honom, till exempel Körsbärstrådgården, som är helt otrolig!”

7. Inför lyckta dörrar, en pjäs av Jean Paul Sartre

Den här är en gömd liten pärla. De flesta av oss har hört talas om existentialismens fader Jean Paul Sartre, en känd filosof som jobbade på samma universitet som Simone de Beauviour. Den här pjäsen har ett queer-perspektiv och tar samtidigt itu med något väldigt ångestladdat - vad som händer efter döden. Din lärare kommer att kolla på dig med intresse i blicken men möjligtvis inte säga något mer förutom: ”Bra pjäs den där…”

8. High fidelity av Nick Hornby

Världens bästa bok för dig som har blivit dumpad. En bok som får dig att rannsaka dig själv och tänka efter vad det innebär att vara människa i dagens samhälle. Din lärare kommer att säga: ”Den där fick mig att skilja mig!” Och sen se lite ledsen ut.

9. Hemsöborna av August Strindberg

Ingen svensk boklista är komplett utan Strindberg! Denna roman från 1887 får en att undra om inte Tarantinofilmen ”The hateful eight” är delvis baserad på den spännande boken. Den får dig också att förstå varför det svenska språket är som det är idag. Din lärare kommer att mumla något i stil med: ”Strindberg må vara en kritiserad figur och det är därför det är viktigt att förstå varför han fortfarande disukteras än idag… Bra val av bok… Hörredu…”

10. Brändövägen 8 av Henrik Tikkanen

Den här boken skildrar författarens liv. Varför ska du läsa den? Den är rolig! Den är kul! Den är sorglig och framförallt ärlig. Den tar dig som läsare på allvar och förminskar dig inte. En historia om en ungdom för dig som är ungdom. Din lärare kommer att vara stum av ord och se på dig med ögon fulla av respekt.

Webbfråga Vilka av dessa böcker eller pjäser kommer du att läsa?

Visa resultat
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nöje
Mer från Läget