Zlatan riskerar avstängning – bröt mot Fifas regler

Zlatan Ibrahimovic är delägare i ett spelbolag, det är inte tillåtet. Både han och Svenska fotbollförbundet kan ha brutit mot Fifas etiska regler när han gjorde comeback i landslaget.

Zlatan Ibrahimovic inblandning i spelbolaget Bethard kan kosta honom platsen i landslaget.
Zlatan Ibrahimovic inblandning i spelbolaget Bethard kan kosta honom platsen i landslaget.

Aftonbladet rapporterar att Ibrahimovic riskerar böter och möjligtvis avstängning från landslaget. Enligt deras kontroll är Zlatan Ibrahimovic bolag Unknown AB fjärde största ägaren i Bethard, ett spelbolag som 2019 gjorde vinst på 301 miljoner kronor.

Att spelare har finansiella intressen i bettingbolag bryter mot de internationella fotbollsförbunden Uefa och Fifas regelverk. Av samma anledning hade det varit omöjligt för Ibrahimovic att få en plats i landslaget 2018.

Tycker det är svårt att tolka

– Jag spekulerar inte i eventuella sanktioner men fortsätter så klart pressa på för att få tydlighet i Fifas regelverk då det uppriktigt är en hel del oklarheter i hur det ska tolkas, säger fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Aftonbladet.

Bethards vd, Erik Skarp, svarar i ett mejl till Aftonbladet:

– Det är frågor som bör ställas till Fifa. Vi har ett avtal med Zlatan som vi följer och dyker det upp problem hanterar vi det tillsammans med honom, säger Skarp innan han avböjer att ytterligare kommentera Ibrahimovics exakta roll i Bethard 2021.

Fifas etiska regelverk artikel 26, paragraf 2.
Fifas etiska regelverk artikel 26, paragraf 2.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget