Wuhan öppnar efter två månaders isolering

Boende i Wuhan får äntligen gå ut i den friska luften
Boende i Wuhan får äntligen gå ut i den friska luften

Invånarna i den kinesiska staden Wuhan får äntligen lämna sina hem för första gången sedan den 24 januari. Friskförklarade ropar ut sin lycka vid Yangtzefloden över att få känna frisk luft för första gången på mer än två månader.

Efter en lång väntan inomhus kommer nu en glimt av frihet för invånarna i Wuhan. Bostadsområden i staden sägs nu vara virusfria. Alla som har den “gröna koden” i mobilen som visar att de är friska får nu vistas utomhus i några timmar åt gången. Många firar med att bege sig till Yangtzefloden som rinner genom staden. De mer försiktiga väljer dock att fortsätta stanna hemma.

– Jag vill vara på den säkra sidan, för även om man har den gröna koden kan den ändras till gul eller röd om man stöter på en sjuk person, säger Wang Xuefeng till DN. Han har suttit i karantän i 76 dagar.

Wuhan är en av de platser som drabbats hårdast av det nya coronaviruset. Man tror att det var på en marknad i staden som viruset först började spridas till människor. Livet fortsatte normalt ett tag för invånarna i staden, men till slut isolerades hela provinsen Hubei, där Wuhan är huvudstad. Över 50 miljoner människor sattes då i karantän.

Wang Xuefeng planerar att åka hem till sin fru i Tyskland den 19 april.

– Men för att få åka måste jag ha den gröna koden, därför är jag extra noga med att inte bli sjuk nu. Fast jag är skeptisk till om jag ens får åka, regimen kanske förhindrar det, säger han till DN.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Nyheter
Mer från Läget