VM i Qatar: “Det är verkligen skamlöst”

FIFA möter skarp kritik för Qatar-VM

Amnesty international kräver i en ny rapport att FIFA ska betala ut 4.4 miljarder i kompensation för människorättsliga övergrepp, lika mycket som ska betalas ut i prispengar under turneringen. För många är fotbolls-VM heligt, men det är få fotbollsfans som undgått övergreppen och korruptionen som genomsyrar VM i Qatar.

Går det att följa Qatar-VM med gott samvete? Det är någonting som var och en får skaffa sig en egen uppfattning kring berättar Ellinor Hagman, jurist på Amnesty international.

– Det är upp till var och en att välja om man vill titta på VM i Qatar. Amnesty uttalar sig varken för eller emot bojkott. Däremot är det viktigt att ta reda på vilka konsekvenser VM har innebär för bland andra de migrantarbetare som gör VM möjligt och göra vad man kan för att uppmärksamma frågan, säger Hagman.

“Alla förstår att de har köpt till sig mästerskapet”

Melker Andersson har följt fotbolls-VM sedan han var liten. Men under omständigheterna känner han ingen lust att följa Qatar-VM.

För 22-årige Melker Andersson, likt många andra fans, är fotbolls-VM det absolut största. Världens mest följda evenemang tenderar att ena folk från världens alla hörn.

– Fotbolls-VM är den turneringen som betyder mest i fotbollsvärlden, överlägset.

Men det är mycket som skaver med VM i år tycker Melker. Det är ingenting nytt under solen att korruption spelar en stor roll i den internationella fotbollen, men i och med Qatar-VM når fulspelet nya höjder menar Melker.

– Det är klart att det har funnits korruption och missförhållanden tidigare, jag menar förra VM gick ju i Ryssland. Men det är på en helt ny nivå nu, det är verkligen skamlöst. Jag menar alla förstår att de har köpt till sig mästerskapet, säger Melker Andersson.

Men det som skaver mest är ändå de väldokumenterade övergreppen och kränkningarna mot mänskliga rättigheter tycker Melker.

– Jag kan i dagsläget inte säga att jag vill kolla på VM under de omständigheterna som det kommer spelas under.

Situationen för migrantarbetare i Qatar

Qatar-VM kommer att spelas mellan den 21 november och den 18 december. Inför VM har Qatar investerat i sju nya arenor, en helt ny stad, en ny flygplats, nya vägar och en ny anläggning för allmänna kommunikationer med mera. Qatar-VM hade inte varit möjligt utan de cirka två miljoner migrantarbetare som jobbar i landet, vilket är hela 95% av arbetskraften i Qatar.

I Qatar tillämpas det kritiserade kafalasystemet, ett lagligt regelverk för att reglera utländsk arbetskraft. Kafalasystemet fungerar på så sätt att alla migrantarbetare behöver en sponsor, eller arbetsgivare för att få ett visum. Denna sponsor kan när som helst säga upp sitt sponsorskap och därmed dra in migrantens visum. Kafalasystemet har blivit allt mer kontroversiellt och vittnesmålen om övergrepp och exploatering blir allt fler. Bristen på rättigheter för migrantarbetarna har resulterat i låga löner, farliga arbetsförhållanden, övergrepp mot anställda samt rasdiskriminering och könsbaserat våld.

Tidningen The Guardian har rapporterat om att cirka 6 500 migrantarbetare har mist livet i Qatar sedan landet tilldelades VM 2010.

– De här riskerna gick att förutse och förhindra, men Fifa har blundat för dem. Det vi gör nu är att påpeka att om de ska följa de här principerna så har de ansvar för de skador de själva orsakar, säger Anna Johansson, generalsekreterare för Amnesty i Sverige, till TT.

TT

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport

Vill du köpa Zlatans näsa?

Sport A(u)ktion mot den moderna fotbollen

Tjejledare - förebilder på fotbollsplanen och i livet

Sport Kista SC är föreningen där spelarna har många tjejledare att se upp till - både på och utanför fotbollsplan...

3 min

Sverige mot sitt första VM i Dodgeball

Sport Sweden Spectaculars har rusat snabbt i Dodgeballen – inte minst tack vare sina spex.

Dags för namnbyte

Internationella skidförbundet (FIS) byter namn till Internatio...

Hur ser framtiden ut Zlatan Ibrahimović?

Sport I söndags vann Zlatan sin tolfte ligatitel i karriären. Kommer han att lägga skorna på hyllan nu?

Världens starkaste man 2022

Sport Mellan den 24- och 29 maj i amerikansk tid pågår tävlingen ”Wo...

Mer från Läget
1 min

Bli en klimathjälte genom att få maten att hålla längre

Play Varje år slängs tonvis av maten vi köper. Ofta är det för att ...

3 min

Gingerjompa berättar om hur det är att vara TikTokare

Play Läget har följt den svenska influencern John Hedin, också känd som Gingerjompa, när han intervjuar människo...

3 min

Spelmissbruk: ”Börjar som spännande och kul”

Spelmissbruk blev klassat som en sjukdom i Sverige år 2017.

Fightingspelsträffar - den moderna arkaden

Play öreningen LightDash träffas varje vecka i en brädspelsbutik för att spela fightingspel. Men varför ses fysi...

Krympflation - tricket funkar, om du inte ser det

Ekonomi Tycker du också att chipspåsarna med tiden innehåller mer luft...

Så skyddar du din identitet

Krim Läget har intervjuat dataskyddsexperten Louise Yngström Valde för att få tips om hur man kan undvika att bl...