VM i Bangolf - Strumpor och kylväskor kan avgöra var guldet hamnar

Nu går världsmästerskapen i bangolf 2023 av stapeln i Uppsala. Och när länder från hela världen skickat sina allra vassaste puttare måste de svenska tävlande tänka på var minsta detalj för att maximera guldchanserna.

Lagtävlingarna pågår under årets VM i bangolf i svenska Uppsala.
Lagtävlingarna pågår under årets VM i bangolf i svenska Uppsala.

Total tystnad över Uppsala bangolfklubb. En gummiboll glider över den gröna filtbanan och ger ifrån sig ett dovt läte när den landar i koppen. Den svenska förbundskaptenen utbrister i ett glädjevrål och två ungerska deltagare viskar tyst från åskådarplats. Sen återgår stämningen på tävlingsområdet till samma koncentrerade tystnad igen. Den som passerar på gångbanan utanför kommer inte att veta att det innanför staketen just nu pågår ett världsmästerskap i bangolf, ofta kallat minigolf, här.

Så här spelas mästerskapet

Under den 22–26 augusti är 125 tävlande bangolfare från 17 olika nationer på plats i Uppsala för att göra upp om världsmästartitlarna i fyra olika tävlingar. Senare i veckan kommer tävlingarna för individuellt spel och att ta plats. Förhandsfavorit att ta hem guldet då är svensken, och regerande världsmästaren, Carl Johan Ryner.

Men idag är det de könsuppdelade lagtävlingarna som går av stapeln. Fem bangolfare slår tillsammans ihop sina resultat över tre rundor av arton hål på de traditionella gröna filtbanorna. Sen går de över till de så kallade europabanorna, som är ett underlag av grå fibercement och gör samma sak igen. Det lag som sammanlagt har minst slag när alla spelare har gått klart är det som vinner. I laggrenen delar Sverige och Tyskland ensamma på favoritskapet. Och att döma av resultatrapporteringen som sker live på tv-skärmen utanför klubbstugan kommer det bli en tajt kamp. Tysk ledning med några bollar. Sen svensk. Nästa gång tabellen uppdaterats har Tyskland gått om igen.

En av de europabanor i cement som används under VM i bangolf.
En av de europabanor i cement som används under VM i bangolf.

När svenska tävlanden Sandra Kungsman ska slå på ett av hålen på filtbanan lirkar hon ut en ny golfboll från en liten strumpa hon har hängande i bältet. På banan bredvid väljer en österrikare ut en boll från en kylväska hon burit med sig över axeln. Dessa världsspelare lämnar ingenting åt slumpen. Vilken temperatur golfbollarna har påverkar nämligen hur de rör sig på olika underlag.

”Ett stort taktiskt arbete att välja boll”

I ett tält bredvid tävlingsområdet står Peter Eriksson. Han har vid tidigare tävlingar representerat det svenska landslaget i bangolf men är idag här med sitt företag som säljer just bangolfsbollar av alla dess typer. Här finns bollar med låg studs för filtbanorna. Bollar med mjuk yta för att putta i backar, och lackerade bollar för en mer specifik studs mot banans sarg. Och Peter kan vikten av att välja rätt.

–Det är ett stort taktiskt arbete som läggs ned på att välja ut vilka bollar som ska användas för olika banor. Och det kan bli avgörande för tävlingarna. När det är så här jämt mellan Sverige och Tyskland kan ett felval av boll på bara ett hål göra all skillnad.

Peter Eriksson med sin egna serie golfbollar.
Peter Eriksson med sin egna serie golfbollar.

Peter beskriver sig själv som en stolt golfbolls-nörd som under flera år ägnat all sin lediga tid åt sin hobby. Idag kan han genom företaget ägna sig åt sin passion på heltid och säljer bollar till flera av landslagsspelarna. Trots sin expertis förklarar Peter ödmjukt att han inte varit delaktig i urvalet av bollar inför dagens tävlingar. Förutom på ett litet hörn då.

–Regerande världsmästaren Carl Johan Ryner ringde häromdagen och efterlyste en specifik boll. Just den hade jag inte inne, men han fick testa en av bollarna från min egna serie. Han blev nöjd, så han köpte två likadana till lagkamraterna.

Nu hörs ännu ett svenskt glädjevrål hörs från banområdet. Och att den där spiken, som kan visa sig bli avgörande för mästerskapet, är såklart ingen tillfällighet. Bakom de fem sekunderna av anspänd tystnad och det efterföljande känsloutloppet ligger timmar av träning. Och en noga utvald boll.

Lagtävlingen pågår fortfarande och avgörs den 23 augusti.

Årets VM i bangolf hålls i svenska Uppsala.
Årets VM i bangolf hålls i svenska Uppsala.
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget