VM-guld – igen

GUUUUULD. Foto: Claudio Bresciani/TT

Rysarmatchen om VM-guldet i ishockey avgjordes på straffar. Tre Kronor höll för trycket och vann guld för andra året i rad.

Tio raka segrar, det blev Tre Kronors resultat i ishockey-VM som avgjordes på söndagen i Royal Arena i Köpenhamn. Sveriges yngsta lag sedan 1992, med hela 13 VM-debutanter visade alla motståndare var skåpet ska stå. Rickard Grönborg har vänt den tidigare trenden och lyckats locka NHL-proffsen, hela 20 stycken valde att ansluta till truppen under mästerskapet, rekord i VM-sammanhang.

Kampen om guldet blev ingen promenadseger för "kronorna" som många hade förväntat sig. Det var fem år sedan Sverige och Schweiz möttes i en VM-final senast, då i Globen i Stockholm.

Publiken i Köpenhamn fick se två måltörstande lag och båda blev utsatta för riktigt farliga lägen redan i matchens inledning. Första målet stod schweizaren Nino Niederreiter för, men efter bara någon minut så kunde Sverige kvittera genom Gustav Nyquist. Schweiz som aldrig vunnit guld var revanschsugna, och "kronorna" ville försvara guldet från i fjol. Det höga tempot från första perioden hängde med in i den andra och ganska snabbt petade Schweiz in 2-1. Med dryga fem minuter kvar av andra perioden kvitterade Mika Zibanejad till 2-2 och det var också resultatet vid ordinarie matchtids slut.

Det var trötta spelare från båda lagen i förlängningen. Viktor Arvidsson som varit väldigt pådrivande under matchen hann knappt ut på isen innan han åkte och bytte igen. Precis i slutsekunderna såg Adam Larsson ut att kunna avgöra men skottet tog i stolpen och det blev en repris av fjolårets guldmatch, straffläggning.

Sven Andrighetto sköt första straffen för Schweiz och den satt. Schweiz kunde då känna guldvittringen eftersom Zibanejad missade för Sverige. I andra omgången missade båda skyttarna, men sedan vände det. Oliver Ekman Larsson satte Sveriges tredje straff och Filip Forsberg petade in straff nummer fyra. När sedan Anders Nilsson räddade Niederreiters straff i sista omgången var det avgjort och ett jublande Tre Kronor åkte ut på isen och kastade sig över sin hjältemålvakt, Anders Nilsson. Även i det svenska båset jublades det och Grönborg som inte tittade på själva straffarna visade äntligen känslorna i ett segervrål som säkerligen kommer bli en klassiker. Det är andra året i rad och elfte gången totalt som Tre Kronor vinner VM-guld i ishockey.

Guldhjältarna kommer att firas i Kungsträdgården i Stockholm på måndagen kl 17:00. Läget kommer att vara på plats för att rapportera om firandet.

Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget