Vita matchshorts byter färg

Oro för synliga mensfläckar är anledningen till att fler lag i damfotbollen byter färg på sina shorts.

– Vi har pratat inom laget att det är skönt att vi inte behöver ha vita kläder, säger Olivia, 16 år.

Flera damlag byter ut vita matchshorts.
Bild 1: TT 
Bild 2: Olivia Crona. Bild tagen av Daniel Lubner, Retouched Reality
Flera damlag byter ut vita matchshorts. Bild 1: TT Bild 2: Olivia Crona. Bild tagen av Daniel Lubner, Retouched Reality

Under fotbolls-VM kommer det engelska damlandslaget synas på plan i ett nytt matchställ. Englands tradition att spela i helvitt bryts och damerna kommer istället träda in på planen i mörkblå shorts. Anledningen är att kvinnliga spelare ska slippa känna oro under mensen och inte behöva tänka på ifall den läcker igenom och lämnar synliga fläckar.

En global trend

Ett flertal klubbar följer Englands exempel. Både Australiens och Nya Zeelands damlandslag byter ut de vita matchshortsen. Nya Zeelands shorts kommer dessutom ha ett speciellt läckskydd för mens.

FC Rosengård följer efter

Svenska klubben FC Rosengårds tar efter trenden. De spelade sin första match i årets Damallsvenska mot Linköping i röda shorts istället för deras tidigare vita. Svenska landslagsspelaren Olivia Schough uttrycker i en intervju med Expressen glädje över att ämnet normaliseras och att Rosengård byter shortsfärg.

Oro jag inte vill ha när jag ska spela

Olivia Crona, 16 år, spelar i KIF Örebro och har spelat fotboll sedan hon var sju år gammal. Hon tycker det är skönt att hennes lag spelar i mörka kläder.

– Vi har pratat inom laget att det är skönt att vi inte behöver ha vita kläder. Vita shorts kan vara jättesnyggt men ibland har man inte alltid koll på när mensen kommer och då kan det skapa oro som jag inte vill ha när jag ska spela, säger Olivia Crona.

Hon har läst Expressens intervju med Schough och tycker det är bra att landslagsstjärnan uttalar sig då Schough som förebild kan få flera tjejer att prata om kvinnofrågor i en annars mansdominerad fotbollsvärld.

Olivia Crona i KIF Örebros matchställ.
Olivia Crona i KIF Örebros matchställ.
Damfotbollen tar över mer och mer

Olivia Crona tror att det skulle vara bra om det blev ett gemensamt beslut i hela Sverige att sluta med ljusa matchshorts då det kan finnas personer som inte vågar prata om mens.

– Det är jätteviktigt att kvinnofrågorna väcks. Damfotbollen har kommit upp i en helt ny nivå och tar över mer och mer vilket är jätteroligt, säger Olivia Crona.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget