Vill du köpa Zlatans näsa?

Efter alla mål och citat är Zlatan Ibrahimovic kanske mest känd för sin näsa. Nu kan den bli din. Åtminstone en replika av replikan som satt på den vandaliserade statyn.

Zlatanstatyn. Eller Voldemort?
Zlatanstatyn. Eller Voldemort?

Bakgrund

Den 8 oktober 2019 avtäcktes en staty av Zlatan Ibrahimovic på Stadiontorget i hemstaden Malmö. Huvudpersonen var själv på plats och möttes av många glada besökare. Den förlorade sonen hade återvänt, om än i annan form.

Den 27 november dog samma son. Åtminstone i några av de mest inbitna Malmö FF-supportrarnas ögon. Nyheten om att Zlatan blivit delägare i Hammarby slog ner som en kniv i deras ryggar. Statyn utsattes för all tänkbar vandalisering, och försök att skydda den misslyckades. Den 5 januari 2020 avslutade Malmö stad det supportrarna påbörjat och sågade av statyn.

A(u)ktion mot den moderna fotbollen

Innan den försvann spreds bilder av statyns ansikte med avsågad näsa. Vem det var som avlägsnade snoken och var den befinner sig idag förblir ett mysterium – men nu auktioneras kopior ut. Budgivningen för den första av tre näsor inleddes den 23 maj och avslutas imorgon förmiddag, lördag den 28:e. I skrivande stund har det kommit 41 bud, och det högsta ligger på 830 amerikanska dollar.

Bakom auktionen står Malmö-fans som “tröttnat på att stå och se på när fotbollen förändras till en hyperkommersialiserad massindustri”. De skriver också att vinsten ska gå till “ändamål som främjar arbetet mot den moderna och kommersiella fotbollen”. Vad det innebär specificeras inte.

Men – vem vill köpa näsan?

Utanför Kista Galleria sitter Carl Mårtensson och hunden Nellie. Carl vill inte köpa näsan – han ser inte riktigt vad han skulle ha den till. Nellie håller inte med.

– Den hade varit god att tugga på, säger Nellie via Carl.

Nellie Mårtensson utan tuggleksak.
Nellie Mårtensson utan tuggleksak.

Sadek, 29, vill inte heller delta i budgivningen.

– Vettefan om jag skulle kunna tänka mig att köpa en sån sak. Men mest för att jag är kostnadsmedveten, det hade känts som pengar i sjön, säger han till Läget.

Till vänster Sadek, till höger den tidigare fotbollsspelaren Marco Materazzi – en gammal antagonist till Zlatan. Om det påverkar Sadeks värdering av näsan kan Läget bara spekulera i.
Till vänster Sadek, till höger den tidigare fotbollsspelaren Marco Materazzi – en gammal antagonist till Zlatan. Om det påverkar Sadeks värdering av näsan kan Läget bara spekulera i.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget