När Hanna Thelander var tretton år tog hennes mamma med hela familjen på en resa till Kerala, en delstat i den sydvästligaste delen av Indien. Där kommer hon i kontakt med yoga för allra första gången, men det skulle dröja flera år innan det stora intresset tog fart. Idag har yoga bidragit till Hannas aktiva och hälsosamma livsstil. Hon säger att sporten öppnat ögonen för en helhetsbild av kroppen.
– Man blir väldigt duktig på att lyssna på sin kropp, man vill inte vanvårda den. Sen såklart, på sociala medier framställs det lite skevt ibland. Det är inte så rosa, fluffigt och underbart hela tiden – precis som med allt annat. Men yogan tillför en känsla och vilja att göra bra ifrån sig både för kroppen och för andra människor.
Ur allt ont kommer något gott
Så plötsligt bryter ett virus ut i världen och försätter miljontals människor i karantän. Då får Hanna en idé. Hon startar ett konto på Instagram (@guruglama) och börjar livesända sina yogasessioner varje morgon.
– Jag hade länge tänkt på hur jag ska dela mitt intresse. Det har gett mig så mycket, så jag tänker att det kommer också ge något till andra. Jag kom först inte på något format som passade, men så mitt i krisen kändes det så himla självklart.
En rutin i kaoset
Hanna beskriver det som något unikt, det finns inte något liknande. Vem som helst kan söka upp ett yogapass på Youtube, men det hon gör är något annat.
– Just det här med att skapa en rutin för människor i kaoset. Det är inte bara själva yogan som hjälper utan också gemenskapen och en tydlig rutin när allt ställs på sin spets. Vi går upp och gör något tillsammans som är bra för både kropp och själ.
Hur många som tittar på Hannas sessioner brukar variera. Hanna förklarar att det är runt 200 som är med henne redan klockan åtta när det börjar. På kvällen brukar det vara 800 som har tittat, eftersom videon ligger kvar i hennes story under dagen, och hon jämför det med en vanlig studio som rymmer 30 personer.
Yoga för alla
Tanken är att alla ska kunna delta. Amatör som rutinerad, ung som äldre. Hanna förklarar att hon visar alternativa övningar för nybörjare om något blir för avancerat. Hon berättar också att det är många som har hört av sig till henne och uttrycker tacksamhet.
– Man har kanske inte vågat eller haft möjlighet till att prova yoga innan. Det är en väldigt dyr sport. Det här är gratis och tillgängligt för alla, så det blir ingen klassfråga. Det känns väldigt fint.
Pluggar till sjuksköterska
Sessionen håller på i en halvtimme. Resten av dagen tillbringar Hanna med att plugga. Hon har bara ett år kvar på sin utbildning på Sophiahemmet i Stockholm. Hon ska bli sjuksköterska.
– Det är ju lite speciellt att plugga till det just nu. Dels undrar jag om vi kommer bli inkallade, sen hoppas jag också på en förändring i vården vad gäller personalens villkor. Fast det är hemskt att något sådant här ska behövas för att man ska vakna. Men det känns också roligt, att det här yrket är viktigare än någonsin nu.
Hanna hoppas på att kunna fortsätta med sändningarna även när skolan återgår till fysisk undervisning. Det beror helt på om intresset utifrån finns, för Hanna själv är beredd att ställa väckarklockan tidigt.
– Då måste det bli mycket tidigare än klockan 8, för det är ju live-känslan jag vill åt. Det är fett roligt att se när folk checkar in och kommenterar.
Att komma igång
När Hannas-bästa-tips-för-att-rivstarta-sin-yogaresa kommer på tal, skrattar hon till.
– Följa med mig på liven såklart, säger hon och fortsätter: – Jag vet att det kan ta emot att gå till en studio med alla yogisar som är helt invigda. Men jag lovar, det är ingen som dömer dig. Alla är så inne i sitt. Jag kan verkligen rekommendera att hitta en lärare du är trygg med, så att du får assistans och gensvar när du gör rätt.