Vart femte dopningsfall upptäcks på Friskis och svettis

Gymverksamheten Friskis och svettis är Sveriges största idrottsförening. Men alla kör inte med rena metoder. Sveriges Radio uppger att vart femte dopningsfall i Sverige upptäcks på en F&S-anläggning.

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Friskis och svettis har sedan länge arbetat för att motverka dopning. De beställer därför dopningstest från Riksidrottsförbundet. Oanmälda dopningstest kan ske när som helst på alla träningsställen. Utöver Riksidrottsförbundets tester finansierar föreningen egna tester.

Friskis och svettis tror att de skulle kunna upptäcka dubbelt så många dopningsfall om man utförde dubbelt så många tester. Trots detta drar Riksidrottsförbundet ner antalet test. Det kan ha att göra med att konsekvenserna av ett positivt dopningstest inte leder till mer än en avstängning från gymet. Dopningskommissionens ordförande Åke Andrén Sandberg menar att det dels är en resursfråga, men också en prioriteringsfråga.

— Det blir inte samma resultat som om det är en framstående fotbollsspelare eller en skidåkare, för de här kan ju bara gå till ett annat träningsställe, säger Andrén Sandberg till SR.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget