Världens största nedstängning förlängs till tredje maj

Indiens premiärminister Narendra Modi sa i ett tal till nationen att människors liv går före ekonomin.
Indiens premiärminister Narendra Modi sa i ett tal till nationen att människors liv går före ekonomin.

Indien stängde för tre veckor sedan ner landet på grund av det nya coronaviruset. Planen var att öppna upp landet natten till onsdag men Al Jazeera rapporterar nu att nedsänkningen förlängs till tidigast den tredje maj.

Indien har 10.000 bekräftat smittade av covid-19 och 339 dödsfall. Med sina 1,3 miljarder invånare och tätbefolkade städer är oron stor för att smittspridningen ska öka. Experter har kritiserat siffrorna och befarar att spridningen kan vara mycket större. Indiens premiärminister Narendra Modi sa i ett tal till nationen att trots att de ekonomiska skadorna är människorna i Indien det viktigaste.

Pressen på att öppna upp landet ökar

Den viktigaste delen i Indiens ekonomi, jordbruket, går nu in en viktig skördeperiod. Samtidigt finns en brist på arbetare och transporter har stoppats. Indiens nationella restaurangorganisation har bett om ekonomiskt stöd och varnar för att det annars kommer skapa en oro hos befolkningen.

Fattiga drabbas hårdast

Miljoner människor i Indien är beroende av sin inkomst dag för dag och har nu förlorat sina jobb. Al Jazeera rapporterar att många måste ta sig tillbaka till sina hemstäder, och på den långa vägen hem mister många livet. De som kommer hem riskerar att bli utstötta på grund av smittan. Många andra blir kvar i de trånga städerna där smittspridningen är större.

Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget