Världens starkaste man 2022

Mellan den 24- och 29 maj i amerikansk tid pågår tävlingen ”World´s Strongest Man” i Sacramento, Kalifornien i USA. En tävling som sätter atleternas råstyrka på prov.

Marklyft är en av många grenar i strongman
Marklyft är en av många grenar i strongman

World´s Stongest Man, eller Världens Starkaste man på svenska, är en årlig strongmantävling som hålls på olika platser i världen från år till år. Strongman skiljer sig från andra tävlingar som testar styrka, som exempelvis Powerlifting eller olympisk styrkelyft. I strongman testas funktionell styrka i form av att dra, pressa, skjuta, lufta eller bära tunga föremål.

Att dra en lastbil är ett exempel på en strongmangren som är unik för sporten
Att dra en lastbil är ett exempel på en strongmangren som är unik för sporten

I årets upplaga ingår bland annat grenar som car walk, log lift och atlas stone. Under de första tre dagarna pågår kvalrundan, där 30 deltagare är uppdelade i grupper om 6. De tävlar om en finalplats där ettan och tvåan starkaste från varje grupp tar en plats i finalen som pågår de två sista dagarna av tävlingen.

Bland atleterna som tävlar finns namn som regerande mästare Tom Stoltman (England) och fyrafaldiga mästaren Brian Shaw (USA). Övriga välkända strongmans som tävlar är Martins Licis (USA), Oleksii Novikov (Ukraina) och Mark Felix (England). Från de nordiska länderna tävlar Eythor Melsted (Island) och Mika Torro (Finland).

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget