Världens få coronafria platser rädda för att drabbas

Det finns numera få platser som inte är drabbade av det nya coronaviruset covid-19. Och de fortsätter att minska. Men än finns det önationer där smittan inte spridits och de håller andan i hopp om att slippa undan.

Strandlek i Palau. Önationen är ett av de få länder som inte har några bekräftade fall av coronaviruset.
Strandlek i Palau. Önationen är ett av de få länder som inte har några bekräftade fall av coronaviruset.

Det nya coronaviruset flyger fram genom världen och få länder har lyckats undvika smittan. Men än har önationer som till exempel Marshallöarna, Mikronesien och Samoa klarat sig. Där finns ännu inga bekräftade fall, rapporterar TT.

I Palau, en liten önation öster om Filippinerna, har man, med strikta regler kring resande och med flera hundra mil till närmsta granne, ännu inga bekräftade fall. Konstnären Klamoikl Tulop, 28, befarar dock att det kan komma att ändras.

— Läget blir alltmer spänt och det känns jobbigt bara att gå och handla, säger Tulop till Nyhetsbyrån AFP.

När det kommer till kontinenter är Antarktis den enda som inte har några bekräftade fall av coronaviruset covid-19. Australien bedriver sedan länge forskning på Antarktis och de runt 90 personer som arbetar där kan fortfarande leva som vanligt.

Länder som Turkmenistan och Nordkorea har inte heller några bekräftade fall, även om siffrorna från Nordkorea kan vara svåra att lita på. Nordkorea var tidiga med att agera mot smittan, men det faktum att de varit en sluten diktatur i många år gör att sjukvården lidit. Brist på testutrustning och dylikt kan vara anledningen till att man inte kunnat bekräfta något fall av det nya coronaviruset, menar Kee B. Park, doktor på Harvard Medical School.

Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget