Varken e-sport eller sex i Riksidrottsförbundet

Under onsdagen meddelades vilka idrottsförbund som föreslås bli medlemmar i Riksidrottsförbundet i maj. I år föreslås funktionell fitness, som inriktar sig på att tävla i olika träningsformer. Bland sporterna som ser ut att få nej finns e-sport – och sex.

E-sport och sex får nobben av Riksidrottsstyrelsen.
E-sport och sex får nobben av Riksidrottsstyrelsen.

Vartannat år har olika idrotter chans att väljas in som medlemsförbund i Riksidrottsförbundet (RF). Medlemskapet är viktigt för att förbundets verksamhet ska bli erkänd som idrott. Dessutom erbjuder RF möjligheter att söka stöd och samarbeten med andra medlemsförbund. Ansökningarna bedöms av Riksidrottsstyrelsen, som sedan kommer med ett förslag till Riksidrottsmötet. Det är Riksidrottsmötet som sedan beslutar om vilka idrotter som får bli medlemmar.

E-sportförbundet nobbas

E-sportförbundet hade höga förhoppningar med årets ansökan. Man ansåg att man uppfyller de krav som RF ställer på sina medlemmar. Det tycker inte Riksidrottsstyrelsen. De tycker att E-sportförbundet inte har tillräcklig kontroll över tävlingsbestämmelserna i de spelen man fokuserar på. De tycker också att det är svårt att bedöma hur e-sporten kommer se ut i framtiden.

Sex ansökte som idrott

Förutom E-sportförbundet fanns fem andra ansökningar, bland annat en från Svenska Sexförbundet. Ansökan bedömdes aldrig, eftersom förbundet aldrig återkom med saknade delar i ansökan.

Svenska Sexförbundet skriver i sin ansökan att man i december hade över 3 000 medlemmar fördelat på 31 föreningar spridda över Sverige. Man skriver att ansökan är ett första steg mot målet att göra sex till en respekterad och etablerad sport i hela världen.

På Svenska Sexförbundets hemsida går det att läsa hur en tävling i sport-sex går till. Det finns 16 olika grenar som bedöms i poängskalor. Bland grenarna finns förförelse, massage och mest konstnärligt utförda samlag.

Beslut i slutet av maj

Slutgiltigt beslut om förbundens ansökningar tas på Riksidrottsmötet, som genomförs i Uppsala den 26-28 maj.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget