Vad är grejen med vårbudgeten?

Regeringens ekonomiska vårproposition och vårändringsbudget är här. Nu startar riksdagens arbete.

Regeringen arbetar med att utforma förslag om statens budget. När förslagen är utformade lämnas de i propositioner till riksdagen.

Sveriges finansminister Mikael Damberg överlämnade, vid en pressträff den 19 april, regeringens ekonomiska vårproposition. Vårpropositionen innehåller förslag till riktlinjer för den ekonomiska politiken och budgetpolitiken.

I samband med vårens ekonomiska propositioner lämnade regeringen även vårändringsbudgeten för 2022. Här finns regeringens förslag till ändringar i årets budget, som måste godkännas av riksdagen innan de kan träda i kraft.

Finansminister Mikael Damberg (S) går till riksdagshuset för att delta i budgetdebatten.
Finansminister Mikael Damberg (S) går till riksdagshuset för att delta i budgetdebatten.

Nu startar riksdagens arbete med statens budget. Under de kommande två veckorna har riksdagens ledamöter möjlighet att lämna alternativa förslag (motioner) till regeringens egna förslag (propositioner).

Riksdagen kommer rösta och fatta beslut om regeringens förslag under juni månad. 15 juni 2022 är det preliminära beslutsdatumet. Men innan några beslut tas ska den politiska oppositionen säga sitt.

12.30 inleder Mikael Damberg (S) en riksdagsdebatt, med att presentera vårpropositionen. I debatten deltar partiernas ekonomiskpolitiska talespersoner som diskuterar och kommenterar regeringens vårbudget. Budgetdebatten går att se via riksdagens webb-tv, både direkt och i efterhand.

Mer om: Vårbudgeten
Mer från Läget