Utredning startad om en massvaccinering mot covid-19 i Region Stockholm

Hälso- och sjukvårdsförvaltningen i Region Stockholms har nu givits ansvaret att undersöka hur ett efterlängtat vaccin kan användas i stor skala.

Vaccinspruta
Vaccinspruta

Syftet med uppdraget är att på förhand söka lösningar och ta fram planer för hur man på bästa sätt ska organisera en storskalig vaccination medan vaccinet i sig inväntas.

Region Stockholms vårdutvecklingsråd Ella Bohlin (KD) säger såhär om uppdraget till Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.
- Det är rätt prioritering och vi ger en god framförhållning. Förberedelse är A och O i den här pandemin, säger Ella Bohlin

Till hösten ska utredningen vara klar och den ska också ge riktlinjer för hur en massvaccination kan genomföras på nationell nivå.

Olika regioner ska inte kämpa om vilken region som ska vaccineras först, menar Bohlin.
- Jag hoppas inte det eftersom jag tror på jämlik vård över hela landet. Utan att föregripa utredningen tror jag därför att någon form av nationell organisering förmodligen kommer att behövas, säger Bohlin.

Roland Gustbée (M) ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden i Region Kronoberg ser en anledning till att inte inleda alltför stora planeringar i dagsläget.
- Om vaccinet kommer när de flesta redan är immuna så kanske bara äldre ska vaccineras. Det vet vi ju inte ännu och därför är det svårt att planera redan nu, säger han.

Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget