Utbildningen på skidgymnasiet i Sveg spårade ur

Pandemin stoppade både klassrums- och skidundervisningen för eleverna på nationella skidgymnasiet i Sveg. Majoriteten flyttade hem till sina föräldrar och de som stannade kvar fick träna själva, utan tränare.

Ida Olaspers går naturprogrammet med inriktning längdskidor.
Ida Olaspers går naturprogrammet med inriktning längdskidor.

Skidspåren i Åsarna, Jämtland, hade precis pistats klart inför 2020 års junior-SM. En tävling av fyra gick i mål innan beskedet kom att de kommande tävlingarna skulle ställas in. Coronapandemin började spåra ur. Bland de startklara ungdomarna fanns elever från skidgymnasiet i Sveg som fick åka hem igen.

– Vi planerar och tränar hårt under ett helt år inför tävlingarna, och när de ställs in går all träning till spillo, säger Arvid Andersson, 19, som går i årskurs fyra på ekonomiprogrammet med inriktning skidskytte.

Skidgymnasiet i Sveg är en nationell idrottsutbildning. Personer från hela landet söker in till skolan för att utbildas till elitidrottare. Eleverna går på vanliga program såsom ekonomi, naturvetenskap eller samhällsvetenskap. De lägger sedan till en specialisering som skidskytte, längdskidor eller alpint.

För att hinna med både tävlingar, prov och att bo själv kan eleverna välja att läsa fyra år istället för tre.

Veckan efter den inställda skidtävlingen meddelade statsminister Löfven att gymnasieskolan ska bedriva distansundervisning. Den digitala undervisning försvårade möjligheten att pricka examinationsmålen i vissa idrottsämnen.

– Det finns personer som har kvar idrottskurser vi läste i trean, eftersom läraren inte har haft möjlighet att bedöma dem, berättar Ida Olaspers, 19. Hon går också i årskurs fyra fast stakar sig fram på det naturvetenskapliga programmet med inriktning längdskidor.

Arvid Andersson läser ekonomiprogrammet med inriktning skidskytte.
Arvid Andersson läser ekonomiprogrammet med inriktning skidskytte.

Efter beskedet att gymnasieskolorna skulle ställa om till distansundervisning valde många elever att åka hem till sina föräldrar. Ida Olaspers och Arvid Andersson var några av de få som bodde kvar i Sveg. En av anledningarna var de goda träningsmöjligheterna som finns i skidspåren och på skolans gym.

Både Arvid Andersson och Ida Olaspers var skadade i början av pandemin och för dem var gymmet deras enda träningsmöjlighet. Däremot var skolans gym till en början ett coronaavspärrat område.

När gymmet senare öppnade fick enbart två personer åt gången träna, vilket inte räckte för att tillgodose elevernas behov av träning.

Under sommarhalvåret gick det bra att springa i löpspåren i Svegs skogar, men under andra halvan gick det utför.

– Vi fick ta på oss fyra lager kläder för att gå ut och springa i minus 25 grader. Folkhälsa är träning och vi som är aktiva mår sämre av att inte röra på oss, säger Ida Olaspers.

Trots att de ordinarie tävlingarna ställdes in kunde eleverna fortfarande tävla, men då i form av träningstävlingar. I skolans spår kunde eleverna hålla varandra på en skidlängds avstånd och samtidigt träna tillsammans.

– Tränarna har verkligen lagt ner sin själ i det här. Träningstävlingarna gjorde att vi fick något att träna inför, och att vi inte bara tränade på, helt själva. Det höll uppe motivationen, säger Arvid Andersson.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget