Uppmaningen: stäng ute Ryssland från OS

Det råder delade meningar om Rysslands medverkan under nästa års sommar-OS i Paris. Internationella olympiska kommittéen (IOK) arbetar för att Ryssland ska få vara med medan Europarådets parlamentariska församling (Pace) har andra tankar.

— Totalt otänkbart, säger Pace.

Sommar-OS 2024 anordnas i Paris.
Sommar-OS 2024 anordnas i Paris.

Nästa sommar arrangeras OS i Paris. Internationella olympiska kommittén (IOK) jobbar för att inkludera Ryssland i OS-familjen igen. Men Europarådets parlamentariska församling (Pace) vill att länderna ska stängas ute.

Internationella olympiska kommittén (IOK) har ännu inte tagit beslut om Rysslands medverkan i Paris-OS, men anser att OS-idrotterna ska kunna låta ryssar få tävla igen internationellt. Men detta under neutral flagg och om de inte uttalar sig för kriget i Ukraina.

”Ta ansvar”

Pace, som utgörs av politiskt tillsatta representanter från medlemsstaternas nationella parlament, övervakar bland annat mänskliga rättigheter och den demokratiska utvecklingen i medlemsländerna. Deras grupp för idrottsfrågor beslutade om att uppmana IOK att inte låta Ryssland delta i Paris-OS.

— Ett påtvingat krig måste få tydliga konsekvenser. Idrotten måste också ta ansvar, säger Mogens Jensen i Pace om deras uppmaning.

I sitt öppningsanförande sade Pace-ordföranden Tiny Kox, Nederländerna, att det för många är ett ryskt deltagande i Paris-OS ”totalt otänkbart” och kan ”tjäna angriparens propagandasyften”.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget