Uppgifter: Förbundet fejkade uttalande för att skydda ordföranden

Spanien blev världsmästare för första gången i söndags efter att ha besegrat England i VM-finalen. Efterspelet har dock kommit att handla om annat än fotboll. Nu kommer nya uppgifter kring kaoset som lagt sordin på guldfirandet.

Det stormar kring det spanska fotbollsförbundet och deras ordförande Luis Rubiales.
Det stormar kring det spanska fotbollsförbundet och deras ordförande Luis Rubiales.

Det var under prisceremonin efter VM-finalen under söndagen som ordföranden för det spanska fotbollsförbundet skapade rubriker över hela fotbollsvärlden. När Luis Rubiales skulle hänga medaljer kring spelarnas halsar tog han närgånget tag i flera av dem och kysste dem.

Bilder på tilltaget har spridit sig på sociala medier och väckt stor uppmärksamhet världen över. Jenni Hermoso, som Luis Rubiales kysste på munnen, intervjuades kort efteråt av spansk tv och var måttligt road.

– Det var inte trevligt alls, sa hon.

Luis Rubiales var närgången mot flera spelare under medaljceremonin, här med lagkaptenen Aitana Bonmati.
Luis Rubiales var närgången mot flera spelare under medaljceremonin, här med lagkaptenen Aitana Bonmati.

Hermoso verkade ha ändrat sig

Efter att först ha viftat bort kritiken tvärvände Luis Rubiales och bad om ursäkt i en video som släpptes av det spanska fotbollsförbundet.

– Jag ångrar det som hände mellan mig och en spelare, vi har en fantastisk relation. Jag gjorde fel, det måste jag erkänna, men det som hände hände, sa han i klippet.

Förbundet skickade också ett uttalande undertecknat Jenni Hermoso till nyhetsbyrån AFP, där hon ska ha sagt att kyssen var en ”spontan och ömsesidig gest”. I uttalandet kallade hon också sin relation med Luis Rubiales ”fantastisk”.

Förbundskaptenen Jorge Vilda och Jennifer Hermoso.
Förbundskaptenen Jorge Vilda och Jennifer Hermoso.

Påtryckningar och fejkat uttalande

Nu kommer nya uppgifter i härvan kring den spanske fotbollsbasen. Enligt den spanska sportsajten Relevo ska Luis Rubiales och den spanske förbundskaptenen Jorge Vilda ha pressat Jenni Hermoso att medverka i den video där ordföranden bad om ursäkt. Spelaren skulle hjälpa till att tona ner händelserna vid medaljutdelningen och skydda Luis Rubiales position. Jenni Hermoso ska ha vägrat.

Dessutom hävdar sajten att det uttalande som fotbollsförbundet skickade till AFP inte alls ska ha skrivits av Jenni Hermoso, utan av förbundets kommunikationsavdelning. Jenni Hermoso själv ska inte ha varit informerad om uttalandet. Hon har avböjt att kommentera händelserna ytterligare.

Total tystnad råder från det spanska fotbollsförbundet, som inte velat svara på Relevos frågor om situationen.

Luis Rubiales och Jorge Vilda.
Luis Rubiales och Jorge Vilda.

President Sánchez reagerar

Kaoset kring det spanska fotbollsförbundet har nu tagit sig längst in i maktens korridorer. Premiärminister Pedro Sánchez kommenterar idag händelserna.

– Vad vi såg var oacceptabelt. Jag tycker också att ursäkterna från Rubiales är otillräckliga. Jag tycker till och med att ursäkten är olämplig och att han måste göra mer än så, säger premiärministern.

Hur händelserna utvecklar sig är oklart – men en sak är säker. Sista ordet är inte sagt i karusellen runt Luis Rubiales och det spanska fotbollsförbundet.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.
Spaniens premiärminister Pedro Sánchez.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget