Ungdomsidrotten blomstrar igen

Under vintern har ishallar runt om i Stockholm varit stängda och fotbollsträningar har ställts in. Men nu är aktiviteterna igång på idrottsplatserna igen och intresset har bara ökat.

Fotbollskompisarna från Brommapojkarnas ungdomslag är glada över att få träna igen.
Fotbollskompisarna från Brommapojkarnas ungdomslag är glada över att få träna igen.

Region Stockholm uppmanade den 22 december 2020 till att avstå från organiserad utomhusträning i ett försök att minska smittspridingen. Till följd av detta stod Stora Mossens IP tom med en nedstängd ishall och inställda fotbollsträningar. Nu är aktiviteterna igång igen och Läget har varit på plats för att se hur motivationen ser ut.

När fotbollsträningarna ställdes in låg temperaturen på minus och snö plogades bort från planerna. Men Viggo Pedersen, 13, och hans lagkompisar saknade träningarna trots det kalla vädret.

– Äsch, det är ju bara att dra på sig underställ och springa mycket, säger fotbollsspelaren Viggo.

Träningarna startades upp i slutet på februari igen och lagkompisarna märkte snabbt att de mår bättre av att få röra på sig.

– Man har börjat få corona-kagge, säger fotbollskompisen Sam och klappar sig på magen.

Laget spelar en tredjedel så många matcher som före pandemin men håller hoppet uppe om att antalet kommer öka snart.

Bredvid fotbollsplanerna ligger ishallen där Lucy Futter, 13, tränar konståkning. Hennes träningar var inställda i nästan en månad.

Lucy Futter åker konståkning i Stora Mossens ishall.
Lucy Futter åker konståkning i Stora Mossens ishall.

– Man har saknat det när man inte varit här och tänkt på det så mycket, säger Lucy.

I slutet av mars arrangerade Sverige konståknings-VM men annars har det inte tävlats något i landet. Trots det säger Lucy att hennes intresse för sporten knappast minskat. Till skillnad från fotbollsspelarna som längtar efter matcher tycker konståkaren att det varit skönt att slippa tävla. Det har varit kul att träna på olika element utan att känna stressen över att prestera på tävling.

– Jag tror att jag kommer känna att jag har åkt in mitt program mer och kan prestera bättre när vi får tävla igen, säger Lucy.

Idrottsaktiviteterna utförs enligt de restriktioner som Folkhälsomyndigheterna beslutat om.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget