Tyskland följer Sydkoreas hantering av coronakrisen

Sydkorea har lyckats sakta ned smittspridningen på ett sätt som omvärlden avundas. Enligt TT tar Tyskland efter taktiken och har förhoppningar att coronatesta 200 000 gånger om dagen.

Olika länder testar befolkningen olika mycket mot coronaviruset. Det gör att internationella jämförelser blir svåra att genomföra. Trots det kan dödsfall kontra befolkningsmängd vara en bra internationell jämförelse att göra.

Enligt TT är den siffran i Italien 11 procent. Sveriges siffra är 4 procent, medan Tyskland ligger strax under 1 procent. Sverige gör dock få tester och får därför en högre siffra än Tyskland. Men även sett till befolkningsmängd har Tyskland en låg siffra (1 på 140 000 där Sverige har 1 på 71 000).

Tyskland lånar Sydkoreas strategi: att testa så många som möjligt. Idag testar Tyskland upp till en halv miljon i veckan och enligt tyska medier vill Angela Merkel öka till 200 000 tester om dagen. Restriktionerna i Tyskland kvarstår och delar av landet förblir satta i karantän.

Trots hanteringen finns risk att dödssiffran i Tyskland ökar i takt med att smittan sprids och fler i riskgruppen utsätts för smittan de närmsta veckorna.

— Vi kan inte utesluta att vi kommer att ha fler patienter än respiratorer, säger socialminister Jens Spahn till tyska medier.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget