Två miljoner bekräftade fall av covid-19 – “Siffran är mycket högre”

Globalt har över två miljoner fall av coronasmittade bekräftats, men enligt matematikprofessorn Tom Britton säger siffrorna över bekräftade fall relativt lite.

Antalet bekräftade fall av covid-19 kan säga lite om verkligheten, enligt Tom Britton.
Antalet bekräftade fall av covid-19 kan säga lite om verkligheten, enligt Tom Britton.

Enligt Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet, är två miljoner-strecket inte en viktig milstolpe. Varför? För att han vet att den egentliga siffran över smittade är mycket högre, frågan är bara hur mycket. Den rapporterade statistiken beror på hur många som har testats för smittan, något som är väldigt olika från land till land.

– Min gissning är att det varierar väldigt mycket mellan länder. I länder med så kallad masstestning upptäcker man fler fall än i Sverige där man testat relativt lite, säger Tom Britton till TT.

Hur många bekräftade fall ett land har beror på hur många som testats för smittan, inte nödvändigtvis hur många som är smittade. Det betyder att antalet testade kan påverka statistiken över hur många av de smittade som dött. Alltså är det svårt att jämföra statistik mellan länder med olika utbredd testning.

I Sverige gjorde man slumptest av befolkningen, men enligt Tom Britton behövs ytterligare ett test för att kunna bedöma utvecklingen.

– Då, just den dagen som testet togs, var det 2,5 procent som bar på viruset. Framför allt när man gör nästa slumptest kommer det att kunna ge en indikation på om smittspridningen ökar eller avtar, då ser man vart man är på väg, säger han till TT.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Corona
Mer från Läget