Två helt olika lag med så mycket gemensamt

Roma-spelarna firar avancemanget med fansen.
Roma-spelarna firar avancemanget med fansen.

Vilken fotbollskväll. Ett glödhett engelskt möte och en bragd i Rom har gett oss de två första semifinalklara lagen i Champions League: Roma och Liverpool. Två syndabockars transformation till hjältar och en domares insats är snackisarna.

I början av säsongen var det nog inte många som trodde att Roma och Liverpool skulle stå vid farstun och knacka på dörren till Champions League-finalen. Två lag som har blivit vana vid att tappa sina bästa spelare till större klubbar. Så sent som i januarifönstret lämnade mittfältsstjärnan Coutinho Liverpool för Barcelona.

Samtidigt är det två lag med en imponerande inställning. Bägge lagen har spelare som krigar för varandra och springer som gaseller. De har också hängivna fans vars högljudda stämmor sänder energivågor hela vägen in i spelarnas hjärtan och ger dem extra motivation att kriga för laget.

I slutändan räckte ren och skär vilja längre än den passningsorienterade och tekniska fotboll som Barcelona och Manchester City står för.

Liverpool har domaren att tacka för väldigt mycket

På Etihad Stadium hade Manchester City ett tremålsunderläge att vända på. Liverpools insats på Anfield förra veckan gjorde att chanserna att gå till semifinal såg små ut för Pep Guardiolas mannar. Men ett tidigt mål innan klockan stod på två minuter skänkte hopp åt både publiken och spelarna.

Efter slarv av Liverpools Virgil Van Dijk erövrade City bollen vid mittplan. Fernandinho hittade Raheem Sterling med en djupledspassning, som i sin tur serverade Gabriel Jesus i straffområdet. Iskallt satte han 1–0 intill Loris Karius vänstra hörn.

Resten av halvleken var spel mot ett mål. City tryckte på som galningar för att hitta ytterligare ett mål. Inte minst Bernardo Silva var nära ett par gånger och träffade stolpen vid ett tillfälle.

Så kom målet. Leroy Sané tryckte in 2-0 strax innan halvtidsvilan. Till City-spelarnas besvikelse dömdes målet felaktigt bort för offside. Det fick Guardiola att tappa humöret och tränaren visades upp på läktaren efter att ha skällt ut domarteamet i halvtid.

På Anfield var läget det motsatta. Då gjorde Liverpool mål efter att Mohamed Salah fått en djupledspassning i offsideposition. Målet godkändes.

Utan Guardiola vid sidlinjen tappade City sitt flöde i spelet. Luften rann ur dem när Salah kvitterade till 1-1 i den 56:e matchminuten. Efter en slarvig passning av Nicolas Otamendi kunde Liverpool sedan fastställa slutresultatet, 2-1, genom Roberto Firmino.

Två felaktiga domslut spelade alltså en vital roll i det här dubbelmötet, men Liverpools kämpainsats ska inte stickas under stolen.

De Rossi och Manolas visade vägen i Rom

På Camp Nou var de båda syndabockar. Varsitt självmål från Daniele De Rossi och Kostas Manolas ledde till en blytung 4-1 förlust. Inför returmötet på Stadio Olimpico var Roma därmed tvunget att vinna med 3-0 för att slå ut Barcelona. De Rossi och Manolas kom återigen att spela varsin huvudroll. Den här gången med ett lyckligare slut.

Redan efter fem minuter hittade De Rossi fram till Edin Dzeko med en fin djupledsboll. En behärskad nedtagning och ett kontrollerat avslut senare stod det 1-0.

Men De Rossi var inte klar där. När klockan stod på 58 minuter klev han fram som den lagkapten han är och satte 2-0 från straffpunkten efter att Dzeko rivits ned.

Publiken fullkomligen exploderade när Manolas sedan trädde fram i matchens slutskede. Efter en hörna nickade han in 3-0 i Ter Stegens bortre hörn. Vändningen var fullbordad. Roma-spelarna firade som aldrig förr och glädjescenerna fortsatte långt efter slutsignalen.

Fansens kärlek sticker ut

Uppenbarligen var det Liverpools och Romas insatser på hemmaplan som tog lagen till semifinal. Inför sina fans spelade de med hög press och ett aggressivt försvarsspel, vilket ledde till varsin 3-0 vinst.

Flera Liverpool- och Roma-spelare har uttryckt att fansens inlevelse har pushat dem till det yttersta.

- Jag var nästan rörd över att se fansen inför matchen och jag sa till mina lagkamrater att om de tror på det, så kan vi också tro på det, säger De Rossi till Football Italia.

- Vi startade som vi gjorde tack vare publiken, sa Alex Oxlade-Chamberlain enligt Champions Leagues hemsida efter Liverpools drömstart på Anfield.

Det är fantastiskt hur långt kärlek, passion och vilja kan bära två underdogstippade lag. Om Roma och Liverpool ställs mot varandra i semifinal blir det två matcher med elektrisk stämning. Vem hade inte sett fram emot det?

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget