Tjejledare - förebilder på fotbollsplanen och i livet

Det är onsdag kväll på Ärvinge BP i Kista utanför Stockholm. Det är dags för fotbollsträning för flicklagen i Kista SC, föreningen där spelarna har många tjejledare att se upp till - både på och utanför fotbollsplanen.

Det är fotboll för hela slanten för Filiz Sayin. Ikväll är det träning för F09/10 och F11/12. Tjejer som är mellan 10–13 år.
Det är fotboll för hela slanten för Filiz Sayin. Ikväll är det träning för F09/10 och F11/12. Tjejer som är mellan 10–13 år.

Filiz Sayin har varit aktiv i Kista SC i elva år. Till en början var hon en engagerad förälder till hennes dotter som började spela för klubben. Sen blev hon tränare, och i början av förra året blev hon ansvarig för alla flicklag i föreningen. Kista SC har funnits sedan 1978. Föreningen har mer eller mindre alltid haft fotbollsverksamhet för tjejer, och har idag fyra aktiva flicklag plus konceptet Playmakers för tjejer mellan 5–8 år. Under 2021 gick Kista SC från att ha 40 aktiva fotbollstjejer till att ha 102 i slutet av året.

Filiz tror att alla föreningar som bedriver tjejverksamhet kan locka fler tjejer till att bli ledare.

– Våra unga ledare här är både spelare och ledare. Om de inte fortsätter att spela fotboll i framtiden, har de fått ledaregenskaper som de kan ta med sig ut i arbetslivet eller i skolan.

Bästa plantiderna till tjejerna

Föreningen har även herr- och pojkfotboll, och det finns desto fler lag på pojksidan än på flicksidan. Filiz tycker att resurserna fördelas jämlikt inom klubben. Flicklagen får de bästa plantiderna och när det är dags för inomhussäsong är hon den första att få frågan om vilka plantider de vill ha.

Noria Said tycker att det är viktigt att vara en förebild för de yngre tjejerna i klubben.
Noria Said tycker att det är viktigt att vara en förebild för de yngre tjejerna i klubben.

Noria Said är 15 år och är en av de unga ledarna som är på plats på kvällens träning. Hon har varit ledare i tre månader för ett av flicklagen i Kista SC, där hon själv spelat fotboll fram tills nyligen. Enligt henne är det bästa med att vara ledare att se tjejerna utvecklas, för då vet man att man har lyckats med sitt uppdrag. Och att ha rätt egenskaper som ledare är viktigt.

–  Du behöver ha tålamod. Alla är olika och utvecklas olika snabbt, så tålamodet är viktigt, säger hon.

Ayla Kapidzic, 14, Nida Göcmenoglu, 14 och Nora Said, 15 har alla gått en ledarskapsutbildning för unga ledare via RF SISU (Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna).
Ayla Kapidzic, 14, Nida Göcmenoglu, 14 och Nora Said, 15 har alla gått en ledarskapsutbildning för unga ledare via RF SISU (Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna).

Viktigt att vara en förebild

Filiz Sayin berättar att de unga ledarna betyder jättemycket för de yngre tjejerna i klubben. De ser upp till dem både på och utanför planen. De unga ledarna delar alla samma bild om vikten av att vara en förebild.

– Tjejerna ser upp till en och då måste man föregå med gott exempel. De ska ha respekt och lära sig saker och då måste man visa att man själv gör det. Det är ingen idé att lära andra saker som man inte själv gör, säger Noria Said.

Ayla Kapidzic är 14 år och har varit ledare för flicklagen i föreningen i snart två år. Hon håller med om att det är viktigt att vara en förebild för andra.

– Det är viktigt med förebilder både på fotbollsplanen och i livet så att man inte hamnar fel. Och av vad jag har hört från tjejerna här, så är jag en bra förebild. Det gör mig jätteglad, säger hon.

Nida Göcmenoglu är 14 år och har varit ledare i Kista SC sedan 2020. Hon tycker det bästa med ledarrollen är att vara med på matcher. Hon spelar själv fotboll i klubben och vet hur det känns när man får adrenalin och taggar till inför en match. Vid frågan om hon tycker att det är viktigt att vara en förebild svarar hon:

– 100%. Man lär sig av äldre och därför är det viktigt att vara en bra förebild. Barn kommer automatiskt att följa efter det du gör, säger hon.

Nida tror att tjejerna ser henne som en förebild även utanför fotbollsplanen. När hon träffar dem brukar de komma fram och prata.

– De brukar fråga “Nida hur går ditt kärleksliv?” eller “Hur går skolan?”. De är nyfikna. Jag förstår dem. Jag var likadan när jag var yngre och frågade min storasyster saker, berättar hon och skrattar.

Fokuserade tjejer när tränaren har genomgång.
Fokuserade tjejer när tränaren har genomgång.
Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget