Tjejkvällar i Östersunds skatehall

Varje onsdagskväll är Cherry Bombers i skatehallen på Bangårdsgatan, en skategrupp för tjejer och ickebinära. I ramperna syns småbarn, tonåringar och vuxna.

My, 11, Velma, 9, och Hania, 11, lär sig skejta.
My, 11, Velma, 9, och Hania, 11, lär sig skejta.

Skatehallen Bangården öppnades 2018 och drivs av den ideella föreningen Östersunds brädklubb. Idag har de nästan tvåtusen medlemmar varav en tredjedel är tjejer.

– Om du funderar på att börja skejta så kör på. Det kan faktiskt förändra ditt liv, säger Vilda Högberg 18 år.

Cherry Bombers är Bangårdens aktivitet för tjejer och ickebinära, ålder eller erfarenhet spelar ingen roll. Den startades är öppen varje onsdagskväll klockan fem till åtta.

I skatehallens fikarum har Astrid, 11, sin kompis Tova, 10, på axlarna.
I skatehallens fikarum har Astrid, 11, sin kompis Tova, 10, på axlarna.

– Skejting är väldigt mansdominerat och när det är många i hallen blir det lätt att killarna tar mer plats. Då blir det svårt för tjejer, som kanske aldrig testat sporten förut, att komma in, förklarar Vilda.

Vilda är en av de som ansvarar för aktiviteten. Hon tror att det kan vara skönt för tjejer att ha onsdagskvällarna för sig själva, särskilt som nybörjare.

– När det är öppen skate är det ibland tonårskillar som inte är så försiktiga, utan bara kör. Då kan det vara svårt att få plats, säger Elsa 13 år.

Elsa, 13, övar på sitt trick.
Elsa, 13, övar på sitt trick.

– Jag har skejtat i snart ett år. Man slipper ha press på sig när det bara är tjejer. Jag var här med killarna en gång, då var jag rädd att de skulle skratta och så, men det gjorde de inte, säger Freja 11 år.

Förut kom det minst 30 personer till Cherry Bombers. När jag besöker är det femton. Under pandemin varierar det mycket mellan veckorna och det har blivit svårt att mäta intresset.

Mitt i hallen står några som ropar glatt att deras kompis lyckats göra ett trick de döpt till "halvtimmen”, när brädan vänder sig 180 grader.

Vilda visar några av de brädor som finns att låna.
Vilda visar några av de brädor som finns att låna.

På vintrarna finns också Cherry Bombers On Snow. Då byts skateboards ut till snowboards och skidor. Gruppen åker vid Gustavsbergsbacken i Östersund.

– Jag körde snowboard innan så det känns naturligt att testa skateboard också. Jag har kommit hit i en månad. Det är läskigt på ett kul sätt, säger Sophie 17 år.

Jämtlands Tidning

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget