Tjejer kan också slåss

Sverige har några av de bästa thaiboxnings-atleterna i världen. Ändå är det få som vet om det. Lisa Johansson, 23 år, tränar thaiboxning och hoppas att det går att förändra synen på kampsport. Hon vill även se fler tjejer i ringen.

Det var under en resa till Thailand år 2017 som Lisa Johansson hittade thaiboxningen. Det var kärlek vid första ögonkastet. Under veckorna kvar på resan tränade hon nästan varje dag. När hon sedan kom hem till Sverige fortsatte hon träna thaiboxning som ett komplement till sin andra träning, men insåg snabbt att hon ville satsa på sporten fullt ut.

Lisa Johansson vill att kamsporten uppmärksammas mer.
Lisa Johansson vill att kamsporten uppmärksammas mer.

Kampsporten är mansdominerad, speciellt på högre nivåer. Men det finns fortfarande många möjligheter för tjejer att träna kampsport. De flesta klubbar erbjuder nybörjarklasser specifikt för tjejer och det finns även många alternativ för dem som vill träna på högre nivå.

– Det är viktigt att ha bra coacher som man kan kommunicera med. Eftersom det är mycket färre tjejer som kör på högre nivå får man ofta köra med killar. Det är kul, men också tufft, säger Johansson.

Machokultur

Lisa Johansson berättar att det finns en viss machokultur på högre nivåer, där killar har svårt att acceptera att tjejer är bra. Antingen försöker de coacha, trots att de inte nödvändigtvis är bättre, eller så går de på för hårt för att deras mansroll utmanas. Då är skaderisken hög.

– Det är viktigt att välja klubb med omtanke och höra runt lite innan. Är det en bra klubb håller instruktörerna koll och lyssnar om man säger till, säger Johansson.

Enligt henne saknas det ofta kunskap och hon tycker att det vore bra med någon form av genusutbildning eller att klubbarna styrde upp egna föreläsningar om jämställdhet.

– Sen måste man komma ihåg att det är en tuff sport. Man måste vara beredd på att få lite stryk men också våga ge stryk själv och våga säga ifrån. Speciellt om man kör med killar som inte tar hänsyn till att tjejer ju faktiskt är i ett fysiskt underläge, säger Lisa Johansson.

"Jag är inte rädd för att varken få eller ge stryk."
"Jag är inte rädd för att varken få eller ge stryk."

Varför ska man träna kampsport? 

– För det första är det en grym träningsform som fokuserar på prestation. Man får verkligen ta ut sig och träna upp såväl fysisk som mental styrka. Det finns också en jättefin gemenskap i sporten med en lång tradition av respekt och disciplin.

Men framförallt är det den meditativa aspekten som lockar Lisa Johansson.

– Man tänker inte på någonting annat och kan inte ha någonting annat i huvudet under tiden man tränar. Då åker man på en smäll! Säger hon och skrattar.

SM i thaiboxning gick av stapeln i mars och i slutet på juli är det dags för VM i Thailand. Lisa Johansson är en av dem som definitivt inte kommer missa matchen. 

Ämnen i artikeln
Mer från: Sport
Mer från Läget