Tio genombrottsspelare i SHL

Hur många poäng kan Oskar Lang i Leksand mäkta med nästa säsong?
Hur många poäng kan Oskar Lang i Leksand mäkta med nästa säsong?

Ni kan visan vid den här tiden på året. Spelare efter spelare lämnar och SHL tappar flera profiler. Trots det finns det som alltid ljusglimtar. Här nedan kommer tio spelare som har alla möjligheter att ta nästa kliv i karriären.

Joakim Thelin efter att ha gjort mål i Oskarshamns direktkval mot Timrå.
Joakim Thelin efter att ha gjort mål i Oskarshamns direktkval mot Timrå.

10. Joakim Thelin, IK Oskarshamn

Sonen till AIK-legendaren Mats Thelin hade stora förväntningar på sig under Oskarshamns jungfrusäsong i SHL. Precis som hela laget kom han inte upp i nivå. Thelin visade under Oskarshamns resa till SHL att han har en enorm kapacitet. Kan powerforwarden hitta ett jämnare spel med mindre dippar i formen så kan han bli en riktig joker kommande säsong.

9. Filip Johansson, Frölunda HC

Efter att tidigt slagit sig in i Leksands A-lag så har utvecklingen stagnerat en aning. Han är en spelare som kommer må väldigt bra av en nystart och det finns ingen klubb som är bättre att få en nystart i än Frölunda. Med Rönnbergs ledarskap har Filip alla möjligheter att bli en stabil back på SHL-nivå.

8. Oskar Lang, Leksands IF

Arvika-sonen har länge underhållit Leksands-publiken med sina fina handleder och snabba vändningar. Efter att ha varit en pålitlig poängspelare i Allsvenskan så blev klivet upp till SHL aningen för stort. När han nu går in i sin tredje SHL-säsong i karriären kanske han kan hitta fin kemi med nyförvärvet Otto Paajanen och då känns 35 poäng inte alltför avlägset.

Fortsätter succén för Marcus Björk i Brynäs nästa säsong?
Fortsätter succén för Marcus Björk i Brynäs nästa säsong?

7. Marcus Björk, Brynäs IF

Efter att ha varit i sex klubbar på fem år söker Björk nu en plats där han kan få lite kontinuitet. Brynäs kan mycket väl vara stället där det lossnar för honom. Den hårdskjutande backen har inte fått det att lossna på SHL-nivå och blev för andra gången bortbytt från en SHL-klubb när han lämnade Malmö för Brynäs. Avslutningen i Brynäs lovade mer och det ska bli spännande att följa Björk kommande säsong.

6. Einar Emanuelsson, Luleå HF

Lagmaskinen Luleå demolerade allt i sin väg under SHLs grundserie. Med sina 13 mål var Emanuelsson en starkt bidragande del i det offensiva spelet. Känslan är trots allt att den snabbskrinnande 23-åringen har en växel till. Med omgivningen som finns i Luleå är känslan att Emanuelsson kan blanda sig i toppen av skytteligan.

5. Nils Höglander, Rögle BK

Efter att ha lyckats med inte bara ett utan två “zorro-mål” den senaste säsongen så är Höglander namnet på mångas läppar. Trots de fina målen fick han inte den fina utvecklingen han ville utan hans speltid varierade och han fick ofta se sig överglänst av kedjekamraten tillika junioren Dominik Bokk. Kommande säsong kommer varken Bokk eller stjärnan Ted Brithén att infinna sig i Ängelholm. Det kommer leda till mer offensiva minuter för Höglander och när han nu tar klivet från junior till senior finns alla möjligheter för en stor succé.

Jesper Wallstedt i sin SHL-debut.
Jesper Wallstedt i sin SHL-debut.

4. Jesper Wallstedt, Luleå HF

Att kräva ett genombrott av en 17-årig målvakt är självfallet överdrivet. Det ska dock bli oerhört intressant att se Wallstedt spela seniorhockey. När allt pekar på att Lassinantti lämnar Luleå så finns möjligheten att bli andremålvakt för Wallstedt. Han har dominerat juniorhockeyn som underårig och ses som en av världens största målvaktstalanger.

3. Alexander Holtz, Djurgårdens IF

För bara ett år sedan snackades det om att Holtz skulle kunna bli vald topp fem i sommarens draft. Efter sin första SHL-säsong har han sjunkit en aning på rankningarna. Förmodligen kommer det att bli spel i SHL även nästa säsong. Då finns det alla möjligheter för Holtz att bli en ledande offensiv spelare i Djurgården. Det går inte att förvänta sig att han ska spotta in poäng men förutsättningarna för att bli en komplett SHL-spelare finns där. Passa på och njut för han kommer inte spela många säsonger till i Sverige.

2. Lucas Raymond, Frölunda HC

För ganska precis ett år sedan stänkte Lucas Raymond in 3-2 pucken för Sverige mot Ryssland i övertid i U18-VM finalen. Målet var Lucas tredje i matchen och betydde guld för Sverige. Sedan dess har han hajpats rejält både i Sverige och Nordamerika. Han lyckades inte slå sig in i Frölundas starka forwarduppsättning förra året och fick mest spela J20. Allt annat än en topp-6 roll kommande säsong skulle vara förvånande. Lucas besitter en skicklighet som inte många andra svenska spelare har.

Jacob Peterson jublar efter mål mot Djurgården i SM-slutspelet.
Jacob Peterson jublar efter mål mot Djurgården i SM-slutspelet.

1. Jacob Peterson, Färjestads BK

När man talar om "hockey IQ" så är det inte många som slår Jacob Peterson. Han är en spelare som är lika bra i båda zonerna. Lägg därtill en offensiv instinkt som kan komma till nytta i ett hyperoffensivt Färjestad. I Färjestad får han nog den rollen han ville ha i Frölunda och får han spela i dem offensiva kedjorna samt powerplay med Michael Lindqvist så finns det inga gränser för hur rolig den här säsongen kan bli, för både Peterson och Färjestad.

Ämnen i artikeln
Andra läser just nu
Mer från: Sport
Mer från Läget